Pompeo: Brunson birkaç güne serbest kalabilir

Rahip Brunson’ın tutukluluğuna ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan açıklama geldi

Pompeo: Brunson birkaç güne serbest kalabilir

Rahip Brunson’ın tutukluluğuna ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan açıklama geldi.

Pompeo, bugün Singapur’daki ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı açıklamada Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında görüşmenin olumlu geçtiğine işaret ederek, Türkiye’de tutuklanan Amerikalıların birkaç gün içinde serbest bırakılmasını umduğunu söyledi.

Brunson’ın dışında Türkiye’de ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı elçilik görevlisi olan Hamza Ulucay, Metin Topuz, Nazmi Mete Cantürk de tutuklanmıştı. 

Pompeo, gazetecilere yaptığı açıklamada “Dün meslektaşımla yapıcı bir konuşma yaptım. Brunson’un serbest kalması ve ABD’ye geri dönmesine izin verilmesi gerektiğini, Türkiye’de tutuklu diğer ABD vatandaşlarının da serbest bırakılması konusunda çok geç kalındığını belirttim. Umuyorum ki, önümüzdeki günlerde bunun gerçekleşeceğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yaşanan gerginliğin Türkiye’nin NATO üyeliğine bir etkisinin olup olmayacağı sorusuna ise Pompeo “Türkiye, ABD’nin birlikte çalışmayı sürdürmeyi tamamen istediği bir NATO müttefikidir” cevabını verdi.