Polonya, ABD'den kalıcı üs istedi: İsmini 'Trump kalesi' koyarız

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD Başkanı Donald Trump'a Polonya'da kalıcı bir ABD üssü kurma çağrısında bulunurken üssün ismini de 'Trump kalesi' koyacaklarını söyledi.

Polonya, ABD'den kalıcı üs istedi: İsmini 'Trump kalesi' koyarız

ABD ve AB emperyalizminin Doğu Avrupa’daki en büyük işbirlikçi ülkelerinden biri olan Polonya’dan Rusya’ya karşı Trump yönetiminden ‘kalıcı askeri üs’ talebi geldi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD Başkanı Donald Trump’a üssün ismini de ‘Trump kalesi’ koyacaklarını söyledi.

Beyaz Saray’da Trump ve Duda, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı konuşmada Duda, Polonya’da kurulacak bir ABD üssünü “memnuniyetle” karşılayacaklarını belirtti. Üssü ‘Trump kalesi’ olarak adlandıracaklarını ifade eden Duda, “Bunu yapabileceğimize inanıyorum. Bu kararın hem Polonya hem de ABD çıkarlarıyla örtüşeceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Polonya’nın Avrupa’da stratejik bir pozisyonu olduğunu dile getiren Duda, “Bizim ülkemizde ABD askerinin olması çok önemli, bu ABD çıkarlarıyla da uyuşacak” diye konuştu.

“Trump’a şu konuda garanti verdim” diyen Duda “İlk ve en önemli nokta; eğer ABD ordusunun kalıcı üssü olursa Rusya’nın bölgedeki aktivitelerini hızlandıracağı, Avrupa’nın bu bölgesinde askeri varlığını arttıracağı ve güvenliğin tehlikeye gireceği bir durum olacağını söyleyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP: POLONYA 2 MİLYAR DOLAR ÖNERDİ

ABD Başkanı Trump ise Polonya ile askeri ilişkilerin güçlendirileceğini, fakat Polonya’da kalıcı bir askeri üssün kurulmasını konuşacaklarını dile getirdi.
Trump, “Cumhurbaşkanı Duda ile ikili askeri ilişkileri güçlendirme kararı aldık. Askeri, istihbari, savunma, teknoloji ve eğitim konusunda ilişkileri güçlendireceğiz” dedi.

Polonya’da kalıcı bir ABD üssü kurulması konusunda ise henüz kararın verilmediğini vurgulayan Trump, Polonya’nın bu üs için kendilerine 2 milyar dolar önerdiğini kaydetti.

Trump, “Polonya, kendi topraklarında bulunmamız için ABD’ye ciddi bir katkıda bulunmaya hazır. Eğer bunu yapmaya hazırlarsa kesinlikle konuşabiliriz. Ciddi şekilde değerlendiriyoruz. Bu fikri Polonya’nın sevdiğini biliyorum ve biz de bunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.