Pişkinlikte sınır yok: Bilinen en az 17 şirketi, 28 gemi ve 2 süperyatı olan Yıldırım da 'Hepimiz aynı gemideyiz' dedi

Çocukları aracılığıyla faaliyetleri devam eden onlarca şirketi ve gemisiyle AKP'nin multimilyonerleri arasında yer alan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, "Hepimiz aynı gemideyiz" diyerek iktidarın pişkinlikte sınır tanımaz yüzünü bir kez daha gösterdi.

Pişkinlikte sınır yok: Bilinen en az 17 şirketi, 28 gemi ve 2 süperyatı olan Yıldırım da 'Hepimiz aynı gemideyiz' dedi

Ekonomik krize sürüklenen Türkiye’de AKP iktidarı ve temsil ettiği sermaye sınıfı, krizin yükünün sırtlanması için “Hepimiz aynı gemideyiz” diyerek emekçilere fedakarlık çağrıları yaparken, bugün bu aynı teraneyi TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın da tekrarlaması “pişkinliğin bu kadarına da pes!” dedirtti.

Zira Yıldırım ve ailesinin denizcilik sektöründe yüz milyonlarca euro değerinde olduğu tahmin edilen şirketlerinin bulunduğu biliniyor. Patronların partisi AKP’yle ilgili şaşırtmayan bu gerçek, daha önce pek çok kez haber konusu olmuştu.

Ailenin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği bilinebilen rakamlarla 17 şirket, 28 gemi ve 2 süperyatın olduğu açığa çıkmıştı.

Yıldırım, bu gerçeği 2014 yılında AKP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu yerel seçimler öncesinde konuk olduğu bir canlı yayın programında kendisine sorulan soru üzerine de teyit etmişti. Çocuklarının denizcilikle uğraştığını söyleyen Yıldırım, “Siyasete girince bütün işlerimi çocuklarıma devir ettim. Çocuklarım, 14 yıldır denizcilikle ilgili çalışıyorlar. Uluslararası piyasada çalışıyorlar.” Demişti.

Yıldırım Ailesi’nin denizcilik alanındaki şirketlerinin isimleri şöyle:

Derin Denizcilik İstanbul
Sefine Denizcilik Yalova
ZealandShipping Hollanda
Q Shipping Hollanda
Castillo Real Estate Hollanda
Baychart İstanbul
Chart-it Hollanda
Ceren Denizcilik İstanbul
North Bulkers Panama
Brother Navigation Marshal Adaları
Zeytin Denizcilik İstanbul
OGEM Marina
Metro Gemi Acentalığı
Eydo Denizcilik
Çağrı Gıda İnşaat
Su Bilgi Teknolojileri
Sekmen Otomotiv

Yıldırım Ailesi’nin gemilerinin isimleri ise şöyle:

MV ZEALAND ALEXIA (DALO Z), MV ZEALAND ALMERE, MV ZEALAND AMALIA, MV ZEALAND AMSTERDAM, MV ZEALAND ARIANE (SYLYANI Z), MV ZEALAND BEATRIX, MV ZEALAND DELILAH, MV ZEALAND JULIANA, MV ZEALAND MAXIMA, MV ZEALAND ROTTERDAM, MV BREADBOX FALCON, MV CELTIC EXPLORER, MV FRANCISCA, MV LEAH, MV MERIDIAAN, MV NEKTON, MV SAMSKIP AKRAFELL, MV SAMSKIP ENDEAVOUR, MV SAMSKIP INNOVATOR, MY LADY DEE, MY LATITUDE, SON 1, AK ABBA, AK CEREN, AK BROTHER, AK PHOENİCİA, PACİFİC OCEAN, JOHN F, GOLDEN BAY, SİS

CHP ÖNERGE VERMİŞTİ

30 Mart  2014 yerel seçimlerinde AKP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Binali Yıldırım’la ilgili CHP’nin o dönem Genel Başkan Yardımcısı olan Sezgin Tanrıkulu Meclis’te soru önergesi vermişti. Önergede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ın 30 adet geminin sahibi olduğu, Yıldırım ailesinin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği 17 şirketin olduğu belirtilmişti.