Peşkeş sırası onlarda: AKP şeker fabrikalarını satıyor!

Cumhuriyet tarihinin 'satış' rekorunu açık ara farkla elinde bulunduran AKP şeker fabrikalarını da elden çıkarmaya hazırlanıyor.

Peşkeş sırası onlarda: AKP şeker fabrikalarını satıyor!

Kamuya ait tüm varlıklarının sermayeye peşkeşini “Ben ülkemi adeta pazarlamakla mükellefim” diyerek özetleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki AKP şimdi de gözünü şeker fabrikalarına dikti.

Türkiye’nin şeker pancarı üretimi için büyük önem taşıyan şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı belirtiliyor.  Kamunun elindeki 25 şeker fabrikasından satışa çıkarılacak 14’ü şunlar: Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Burdur, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Muş şeker fabrikaları.

Satılacak 14 fabrikadan yarısının özelleştirme sonrasında kapanacağı da bildiriliyor. Zira, mevcut bütünlük bozulduğu için Erzincan, Erzurum, Alpullu, Kastamonu, Muş ve Bor gibi şeker fabrikalarının üretimi sürdürmeleri mümkün görünmüyor.

Öte yandan, şeker fabrikalarının peşkeşinde ABD’li tohum tekeli Cargill’in de etkisinin olduğu öne sürülüyor. Şirket geçtiğimiz günlerde şeker sektörü ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlayarak hükümete ve ilgili Bakanlara ‘el altından’ vermişti. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geniş yer verilen raporda, şeker pancarından üretimin aleyhinde ‘tespit’lerde bulunan Cargill, Türkiye’nin şeker ihtiyacını pancardan değil mısır nişastasından karşılamasının doğru olacağını savunmuştu.

Fabrikaların satışıyla ilgili Hükümet’in önümüzdeki günlerde ilan vererek ilk somut adımı atacağı belirtiliyor.