Peş peşe ittifak açıklamaları

Düzen siyasetinin muhalefet kanadında ittifak tartışmaları yüksek perdeden açıklamalarla ısınmaya başladı.

Peş peşe ittifak açıklamaları

2019’da yeni seçim sistemiyle yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi düzen siyasetinde ittifak çağrıları ve tartışmaları yüksek sesle dile getirilmeye başlandı.

AKP-MHP cephesi ‘Cumhur ittifakı’ adını verdikleri birlikteliklerine BBP’yi de katarak çalışmalarına devam ederken, CHP ve Meclis’te temsil gücü bulunan diğer partilerin nasıl bir yol izleyeceklerine ve ‘kriter’lerinin ne olduğuna ilişkin açıklamalar da ard arda geldi.

CHP: İLKELERLE YAPARIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün bir grup gazetecinin kendisine sorduğu, Saadet Partisi ve İP’in ‘ilkeler ittifakı’ önerisine nasıl baktığı ile ilgili soruya, “Ben olumlu bakıyorum. Tabii olabilir ilkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda eğer bir birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılarak yapılır” diyerek yeşil ışık yaktığı belirtildi. CHP’nin bugün de 4 kişiden oluşan bir ittifak komisyonu kurarak, ‘Cumhur İttifakı’ dışında kalan partileri ziyaret edeceği açıklandı.

AKŞENER: NE KADAR ADAY O KADAR ŞENLİK

Sağın yeni partisi İP’te ise Genel Başkan Meral Akşener, “CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir açıklaması vardı, ‘İlkeler ittifakı olabilir’ diye. Siz buna nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna, sözkonusu ittifakın bir ‘partiler ittifakı’ olarak anlaşılmaması gerektiğini söyleyerek cevap verdi.

Akşener, “Bu Sayın Temel Karamollaoğlu’nun bir önerisi. Biz şimdi referandumda bu tek adam sistemine karşı çıkan gruplar olarak bir şey söyledik. Nedir bu; güçlü bir parlamenter sistemin Türkiye için, demokrasi için ve sizler için çok daha hayırlı olduğunu iddia ettik.” derken, “Şimdi Sayın Temel Karamollaoğlu şöyle bir öneride bulundu: ‘Madem parlamenter sisteme geçileceğini ilan ettik, bunun ilkelerini, hukuki ilkelerini, yani bir anayasa taslağını vatandaşın karşısına getirmemiz lazım. Dolayısıyla buna elbette hayır deme imkânımız yok. Tabii ki evet. Ama bunun anlamı bir ittifak değil. Ben şeffaf bir insan olarak açık açık söylemiştim. Arkadaşların hiçbir bilgisi yoktu, onlarla tartışmadım. Bir arzu, bir istek olarak söylediğim şey şu: Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile ittifak yapmayı çok isterim. Bunu Sayın Karamollaoğlu’na da söyledim. Ama onlar bir aday çıkarmayı istiyor. Bu da çok iyi bir şey, çok olumlu bir şey. Ne kadar çok aday, o kadar şenlik olacak. Göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

HDP: HAYIR CEPHESİ BİRLEŞSİN

Meclis muhalefetinin CHP’den sonraki ikinci büyük gücü olan HDP’de de son kurultayda Yetmez Ama Evet’çi Sezai Temelli ile birlikte Eş Genel Başkan seçilen Pervin Buldan, “Siyasi partileri bir tarafa bırakarak hayır cephesi birleşmeli.” diyerek, ayrım gözetmeksizin ittifak çağrılarına kapılarının sonuna kadar açık olduklarını gösterdi.

16 Nisan referandumunda ‘Hayır’ diyen siyasi partilere işaret eden Buldan, “Hayır cephesinin güçlü bir şekilde bir araya gelerek önümüzdeki seçimlerde ortak hareket etmesinin anlamlı olduğunu düşünüyorum. Siyasi partileri bir tarafa bırakarak hayır cephesi birleşmeli. Demokrasi cephesi oluşmalı ve (AK Parti-MHP) ittifakına karşı ortak bir hareket içerisinde olunmalı” görüşünü dile getirdi.

http://gazetemanifesto.com/2017/12/29/kilicdaroglu-gul-ve-akseneri-kosulsuz-destekleriz/

http://gazetemanifesto.com/2017/11/24/meral-aksenerden-kritik-aciklama-chpyi-sartsiz-surtsuz-destekleriz/

http://gazetemanifesto.com/2018/03/01/hdpden-chp-ile-ittifak-aciklamasi/