Periscope'a Süper Lig yasağı bugün başlıyor

Katarlı beIN Media Group'un yayın haklarını satın aldığı Süper Lig maçları sırasında Periscope'a erişim yasağı kararı da uygulanmaya bugün başlıyor.

Periscope'a Süper Lig yasağı bugün başlıyor

Bu sene Lefter Küçükandonyadis’in adı verilen Spor Toto Süper Lig bu akşam MKE Ankaragücü-Galatasaray maçıyla başlıyor.

Katarlı beIN Media Group’un yayın haklarını satın aldığı Süper Lig maçları sırasında Periscope’a erişim yasağı kararı da uygulanmaya bugün başlıyor. Katarlı BeIN Sports yayın hakkını 2016 yılının Kasım ayında yıllık 500 milyon dolar karşılığında satın almış, Türkiye Futbol Federasyonu ile de doların güncel kurundan etkilenmeyecek bir  bir anlaşma imzalamıştı. Katarlı firmanın iki yıl önce dolar kurunu 3.26’ya sabitlemişti. Türk spor medyası bu anlaşmayı “Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olan Katarlılar, Erdoğan’ın ricasıyla yayın hakkını yüksek fiyattan aldı” diye yorumlamıştı.

Katarlı yayıncı kuruluş Süper Lig maçlarının oynandığı sırada Periscope uygulamasına erişim yasağı talebiyle yargı yoluna gitmiş ve İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi maçların bu uygulama üzerinden yayınlanması sebebiyle talebe olumlu cevap vermişti.

Mahkeme bugün Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere pscp.tv, proxsee.pscp.tv, prod-assets.pscp.tv, prod-video-eu-central-1.pscp.tv Periscope uygulama adreslerinde Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere ihtiyati tedbir yoluyla erişimin engellenmesine karar verildi” açıklamasıyla yasağı duyurdu.

Mahkeme kararının ardından Twitter’ın satın aldığı Periscope uygulaması ile Katarlı Bein Medya’nın satın aldığı Digiturk arasında bir anlaşma sağlanamadığı bilgisi verilirken, mahkeme kararının uygulanabilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği internet servis sağlayıcılarına gönderdiği mahkeme kararı gereği, sınırlı süreyle erişimin engellenmesi amacıyla teknik altyapılarda değişiklik yapma yoluna başvurdu.

Mahkemenin verdiği karar uyarınca bu akşam 21.45 ile 23.35 saatleri arasında oynanacak müsabaka esnasında Periscope uygulamasına Türkiye’den erişilemeyecek. Maçın bitmesiyle uygulama yeniden kullanıma açılacak.