Patronlardan 'bedelli' için ahlaksız teklif

Patronlar, çıkarılması planlanan bedelli askerlikten meslek liselilerin de faydalanmasını, ancak bunun sanayide 3 yıl çalışma şartına bağlanmasını istedi.

Patronlardan 'bedelli' için ahlaksız teklif

AKP’nin seçim sonrası ilk söz olarak vaat ettiği bedelli askerlik konusunda Ekim ayına işaret edilirken, patronlar meslek lisesi öğrencilerine de bedelli askerlik veya kısa dönem askerlik hakkı getirilmesini istedi.

Takım Tezgahları Sanayici ve İş adamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, meslek lisesi mezunlarının sanayide kalmalarını sağlamak için “cazip” bir ortam yaratılması gerektiğini belirterek “Bu kapsamda meslek lisesi öğrencilerine ‘bedelli’ veya ‘kısa dönem’ askerlik uygulaması getirilebilir. Bunu ‘3 yıl çalışma şartına’ bağlayarak, sanayinin ara eleman ihtiyacı karşılanabilir” dedi.

“Meslek liselerinin durumu içler acısı. Okul kursanız da müfredat yeterli değil.” diyen Aydoğdu, “Meslek liselerinde okuyanların yüzde 80’i sanayide çalışmak istemiyor. Tablo vahim! Kalan yüzde 10’u askerlik nedeniyle üniversiteye gitmek istiyor. Bu sorunu aşmak için meslek liseliye kısa dönem askerlik getirilmeli. Öğrencilere Mezun olduktan sonra sektöründe en az 3 yıl çalışmak kaydı ile kısa dönem askerlik getirilebilir, böylece çocuklar AVM’ye gitmek yerine sanayi de kalmış olur” ifadelerini kullandı.