'Partili imamlar' için yeni düzenleme geliyor

Diyanet, imamlara yönelik siyaset yasağı düzenlemesinin değiştirilmesi için çalışma başlattı.

'Partili imamlar' için yeni düzenleme geliyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce reddettiği, Diyanet personeline siyaset yasağının kaldırılmasına isteğinden vazgeçmiyor.

Diyanet Hukuk Müşavirliği’nin 9-12 Ekim’de Ankara Kızılcahamam’da; hukuk müşavirleri, avukatlar, Diyanet İşleri uzmanları ve müşavirlik çalışanlarının katılımı ile bir Hukuk Çalıştayı düzenlediği öğrenildi.

Milliyet‘te yer alan habere göre, çalıştayda siyaset yasağının da aralarında bulunduğu teşkilat yasasındaki disiplin hükümlerinin gündeme geldiği belirtildi. Çalıştayda; kanundaki siyaset yasağı kavramının “yeniden tanımlanması” kararının alındığı ifade edildi.

Düzenlemenin iptali konusu daha önce Anayasa Mahkemesi’nin de gündemine gelmişti. Eskişehir 2. İdare Mahkemesi 2017 yılının sonunda teşkilat yasasındaki bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesine taşımıştı.

Anayasa Mahkemesi ise bu talebi oybirliği ile reddetmişti. Yüksek Mahkeme; siyaset yasağının “Demokratik ve laik devlet sisteminin, İslam dininin inançlarıyla ilgili işleri yürütmek amacıyla faaliyette bulunan bir kurum tarafından yapılabilecek olası müdahalelere karşı korumanın anayasal zorunluluk olduğu” gerekçesine dayandırmıştı.