Paris'teki en büyük sığınmacı kampı boşaltıldı

Fransız polisi, Paris'teki en büyük sığğınmacı kampını boşaltt.

Paris'teki en büyük sığınmacı kampı boşaltıldı

Fransız polisi, Paris’teki en büyük sığğınmacı kampını boşalttı ve yaklaşık 1000 kişi tahliye edildi.

Ağırlıklı olarak Afrikalılardan oluşan sığınmacılar, yaşadıkları kamplardan polis tarafından çıkarılarak otobüslerle bölgedeki spor salonlarına götürüldü.

Bu ay kanalda iki sığınmacının boğulması ve kötü yaşam koşulları içerisinde bulunan kamplarda yükselen tansiyon ve yaşanan yaralama olayları, yetkililerin harekete geçmelerini sağladı.

Abcnews’ta yer alan habere göre, birkaç yüz sığınmacının ise tahliye işleminden önce kaçtığı belirlendi.

Kamplarda yaşayan Sudanlı Farouk Ahmed, kamplarla ilgili olarak “Burada bir ay kalmak benim için çok, çok ama çok kötü. Tüm insanlar hasta ve yiyecekleri yok” ifadelerini kullandı.

TAHLİYELER DEVAM EDECEK

Yerel yetkililer, kampta en az 1.400 kişinin bulunduğunu ancak 1.016’sının tahliye edildiğini belirrti. Paris’te yaklaşık 1.000 sığınmacı bulunan iki diğer kampın da önümüzdeki hafta tahliye edilmesi bekleniyor.

Paris polisi son üç yılda kamplardan yaklaşık 28.000 sığınmacıyı tahliye etti ancak şehir göç almaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Paris’in kuzeyi ve doğusunda yaklaşık 2 bin 300 kişinin barındığı yasa dışı kampların Paris halkı için dayanılmaz hale geldiği ve insani ihtiyaçların karşılanması amacıyla kampların bir an önce tahliye edilmesine karar verildiği belirtilmişti.

Öte yandan, sığınmacılarla ilgili bu gelişme akıllara geçen günlerde Fransa’nın başkenti Paris’te balkondan sarkan 4 yaşındaki bir çocuğu binaya tırmanarak kurtaran Malili sığınmacı Mamoudou Gassama’yı getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda bizzat tebrik ettiği Malili Mamoudou Gassama’yı fahri vatandaş ilan etmişti.

POLİTİK TARTIŞMA KONUSU

Sığınmacı kampları, Fransız İçişleri Bakanı Gerard Collomb ile Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun sığınmacı politikalarıyla ilgili yürüttükleri siyasi tartışmanın merkezinde yer alıyor. Belediye başkanı ve düzinelerce dernek, kamplarından tahliye edilen sığınmacıların korunması için İçişleri Bakanı’na baskı yapıyor.