Bir OdaTV haberi üzerine: Komünistlerin CHP tartışmalarında yeri var mı?

Özel Haber | Bir OdaTV haberi üzerine: Komünistlerin CHP tartışmalarında yeri var mı?

Bir OdaTV haberi üzerine: Komünistlerin CHP tartışmalarında yeri var mı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin Ankara’da yapılan son Genel Kurulu’nda Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden Genel Başkanlığa seçilmesi ve Parti Meclisi seçimlerinde ortaya çıkan sonuç üzerine CHP üyesi ya da CHP’li bazı yurttaşların sosyal medya paylaşımları OdaTV tarafından haber yapıldı.

OdaTV tarafından haberleştirilen bu sosyal medya paylaşımları, CHP’ye gönül vermiş bazı yurttaşların Genel Kurul sonuçlarından duydukları memnuniyetsizlikleri ve hayal kırıklığını konu ediniyor ve CHP yerine artık TKP’ye oy vereceklerini ya da TKP’li olacaklarını yazıyordu.

Çok fazla yaygınlık kazanmayan ve ironik sayılması gereken bu tepkilerin odatv.com tarafından haber yapılarak “gündem” haline getirilmesi sosyalist kamuoyunda bu sefer başka bir açıdan tartışma yarattı.

OdaTV’de çıkan haberler

“Kılıçdaroğlu’nun zaferi komünistleri neden heyecanlandırdı” başlığı ve “Twitter’da CHP’lilerin, bir dahaki seçimde partilerine oy vermeyeceklerini belirten paylaşımlar yer alırken, CHP’lilerin, seçimlerde TKP’ye oy vereceklerini ifade ettikleri görüldü” spotuyla sosyal medya paylaşımlarını haberleştiren Odatv tabiri caizse ‘sol maganizel’ bir habere imza atarken, CHP Kurultayı’nda ortaya çıkan sonuca dair tartışmalara komünistleri de katmış oldu. (https://odatv.com/kilicdaroglunun-zaferi-komunistleri-neden-heyecanlandirdi-0402181200.html)

Bu haberden iki gün sonra yine başka bir haberle konuyu işleyen Odatv bu sefer haber.sol.org.tr sitesinde konuya dair Komünist Parti (KP) yöneticisi Kemal Okuyan ile yapılan röportajı manşete taşıdı. “Komünistler bu işe ne dedi?” başlığı ile verilen haber ile konuya devam etti. (https://odatv.com/komunistler-bu-ise-ne-dedi-0502181200.html)

OdaTV’nin yazmadığı

Objektif gazetecilik konusunda önemli bir hassasiyete sahip OdaTV’de bu haberinin bütün boyutlarıyla verilmemesi ise eleştiri konusu haline geldi.

Haberde adı geçen ve bugün TKP ismini kullanan KP yöneticilerinin geçmiş dönemde CHP ile flörtünün haber konusu edilmemesi büyük bir eksiklik olarak görülüyor 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde bugünkü KP yönetiminin CHP’nin yerel seçim komitesiyle ortak tutum arayışında olduğu hatırlanıyor. Kaldı ki bu ilişki daha sonra farklı boyuta taşınmış, dönemin bazı TKP’li isimleri TKP’den istifa ederek CHP üyesi olmuş ve CHP’den aday adayı olmuşlardı.

OdaTV’nin atladığı ya da bilemediği gerçek aslında TKP ismini kullanan KP’nin geçmişteki CHP’ciliği.

Ama asıl üzerinde durulması gereken ilkesizlik ise dün CHP ile dirsek teması yürütenlerin bugün CHP eleştirisi yaparak, CHP’lileri TKP’ye çağırması.

Hangi TKP?

2014 yılında TKP içinde yaşanan tartışmalar sonrası TKP üçe bölünmüştü. Bugün Komünist Parti, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) ve Türkiye Komünist Hareketi (TKH) adıyla üç siyasal parti bugün TKP’nin ardılı olarak mücadele yürütüyor.

Güncel olarak, TKP ismi  konusunda tartışmalar hala sürerken OdaTV tarafından yapılan haberde TKP isminin KP tarafından temsil ediliyor gibi gösterilmesi komünistler arasında tepki çekiyor.

TKP bölünmesi sonrası protokol imzalanmış, bu protokol sonrası TKP ismi ortak bir heyete bırakılmıştı. CHP’deki delege oyunlarına benzer bir biçimde başka bir delege oyunu da KP tarafından yapılmış, resmi delegeler üzerinden TKP ismi gayri-meşru biçimde kullanılmaya çalışılmıştı. TKP üzerindeki bu tartışmalar devam etmekte olup, TKH tarafından yapılan açıklamalarda bu durumun kabul edilmeyeceği bilinmekte. Kaldı ki, sonraki süreçte bu durum TKP tarafları arasında çatışmaya dönüşmüş, HDP’yi destekleyen HTKP ile CHP ile dirsek teması yürütmüş olan KP arasında kavgaya da dönüşmüştü.

TKP’nin bu şekilde tartışma konusu haline getirilmesi aynı zamanda TKP’yi kimin temsil ettiği sorularını da gündeme getiriyor.

CHP’yi komünistler ıslah edebilir mi?

OdaTV tarafından yapılan bu haberle ortaya çıkan sonuç CHP tartışmalarına komünistlerin de dahil edilmesi oldu. CHP’nin yeni seçilen yönetimine “soldan” bir uyarı, komünistler üzerinden yapılmak mı isteniyor yorumlarını beraberinde getirdi.

TKP isminin, bir burjuva partisi olan CHP’nin iç tartışmalarına meze edilmek istenmesi, komünistler arasında bu habere yönelik bir tepkiyi de beraberinde getiriyor.