Otomobilde ÖTV oranları düşürüldü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın çıkardığı yeni kararname ile otomotivdeki ÖTV oranlarında indirime gidildi.

Otomobilde ÖTV oranları düşürüldü

Döviz kurundaki artış otomobil pazarında düşüşlere yol açınca Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) oranlarına esas matrah indirilerek vergi oranları düşürüldü.

ÖTV’de yapılan değişikliğin ardından fiyatı düşük olan araçlarda 3 bin, yüksek olan araçlarda yaklaşık 11 bin liralık bir indirim yapılacak.

Şu an 100 bin TL’nin altında satılan bir otomobilin ÖTV’si yeni düzenleme ile 27 bin 950 liradan 25 bin 155 liraya inecek. Dolayısıyla vergi 2 bin 795 lira daha az ödenecek. Otomobilin satış fiyatı da bu gelişme sonucunda yaklaşık yüzde 3 düşmüş olacak.

 

PATRONLAR TALEP ETMİŞTİ

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışlarının, Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 53 düştüğünü açıklamıştı.

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu da sektörde toplam satışların 8 aylık dönemde yüzde 21 azaldığını belirterek, “Son aylarda şiddetli bir düşüş var. Otomotiv sektörüne, pazarı canlandıracak bir destek sağlanmazsa 2017’de 900 bin adet seviyelerinde kapanan iç pazar bu yıl 600-650 binlere geriler” derken, hafif ticari araçlarda ÖTV’nin sıfırlanması talebinde bulunmuştu.