'Operasyon için her şey tamam, ABD ile tam koordinasyon bekleniyor'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump'ın da onay verdiğini ileri sürdüğü Fırat'ın doğusuna operasyonun ABD güçleri ile danışıklı yapılacağına ilişkin önemli ayrıntılar paylaşıldı.

'Operasyon için her şey tamam, ABD ile tam koordinasyon bekleniyor'

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “her an başlayabiliriz” dediği Fırat’ın doğusuna operasyon için iktidara yakın iki isimden önemli ayrıntılar geldi.

Konuyla ilgili hem Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi hem de Habertürk muhabiri Çetiner Çetin’in paylaştığı bilgilerde öne çıkan, olası operasyon için ABD ile koordinasyon işlemlerinin tam olarak sağlanmasına çalışıldığı hususu oldu.

Abdulkadir Selvi bugünkü köşe yazısında konuyla ilgili “Şimdiye kadar ABD’nin bizi oyalaması söz konusuydu. Operasyon için karar verildikten sonra geri dönüş söz konusu değil. Çünkü harekât planları hazırlanmış, operasyon için düğmeye basılması bekleniyor. PKK-YPG’ye ait karakollar, kontrol noktaları, gözetleme kuleleri ve sığınaklardan oluşan tam 150 nokta tespit edilmiş durumda” dedi.

Operasyonda bu kez Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı’ndan farklı bir stratejinin izleneceğinin söylendiğini belirten Selvi “Aynen Sincar ve Karakoç’ta olduğu gibi ‘baskın’ şeklinde, bir gün sabaha karşı vurulacağı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyor ama bu kez ‘Bir şafak vakti vururuz’ deniliyor. Fırat’ın doğusuna yapılacak olan operasyon için her şey tamam, sadece ABD ile koordinasyonun tam olarak sağlanabilmesi için biraz gecikiyor” ifadelerini kullandı.

Çetiner Çetin ise geçtiğimiz günlerde TSK’nın Kuzey Irak’taki hava saldırılarına dikkat çekerek “Sincar’ın vurulması önemliydi. Sincar ikinci bir Kandil oldu ama Sincar Suriye’nin kuzeyindeki lojistik hattın koordinasyon merkezi. Sincar örgüt için önemli bir nokta.” derken, Fırat’ın doğusuna yapılması beklenen operasyon için ise “ABD’liler dün akşam itibariyle Suriye’nin kuzeyindeki varlıklarının yer aldığı bütün noktaların tam bir koordinatını TSK’ya ve Türkiye’ye bildirdi. ABD’nin bu operasyonu ne kadar ciddiye aldığını görüyoruz” iddiasında bulundu.

Erdoğan, Fırat’ın doğusuna operasyonun birkaç gün içinde başlayacağını söylerken, “Hedefimiz asla ABD askerleri değildir, bölgedeki terör örgütleridir. Bunun da altını çizmek isterim.” demişti. AKP’li Cumhurbaşkanı daha sonra da “Sayın Trump’la konuştuk. Fırat’ın doğusuna bu teröristlerin gitmesi lazım. Gitmezlerse biz göndereceğiz. Madem ki ABD ile stratejik ortağız gereğini yapmasını lazım.” diye konuşmuştu.

Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) operasyona ilişkin yaptığı açıklamasında da “ABD emperyalizmine rağmen yapılıyor” gibi verilen görüntünün demagojiden ibaret olduğuna dikkat çekerken, “Bu operasyon ABD emperyalizminin bölgesel çıkarlarına hizmet edecek bir siyasal çerçevenin dışında görülemez. Suriye’nin bölünmesi, Irak’ın bölünmesi ve uyumlu Kürt yönetimlerinin iş başına getirileceği bir siyasal hedefin varlığı herkes tarafından görülmelidir.” ifadeleri kullanılmıştı.