Onbinlerin oyu böyle satılıyor!

Urfa çevresinde etkili olduğu bilinen İzol isimli aşiretin 'sözcü'sü, AKP'yi desteklediklerini açıkladı. Ancak 'sözcü', kendilerinden bir milletvekili adayı gösterilmesini şart koştu.

Onbinlerin oyu böyle satılıyor!

Güneydoğu’da özellikle Urfa ve çevresinde hakimiyetini sürdüren feodal düzenin temel unsurları olan aşiretler, seçim süreci ile birlikte milletvekili pazarlıklarına başladı. Eşit yurttaşlık esası gereği devletin dağıtması gerektiği halde siyasi ve ekonomik çıkar hesabı ile faydalanmayı tercih ettiği sözkonusu yapıların genel olarak düzen partileri ile ilişkilerini iyi tutarak saltanatlarını devam ettirdiği biliniyor.

24 Haziran seçimleri öncesi bu yapılar arasında ‘mensup’ sayısı ile en önde gelenlerden biri olan İzol aşiretinin ‘sözcü’sü, seçimlerde AKP’yi destekleyeceklerini belirtirken, son iki dönemdir iktidarın aşiretlerinden milletvekili çıkarmamış olmasından yakındı. Ramazan İzol isimli, aynı zamanda bir işadamı olan aşiretin ‘sözcü’sü, bölgede yaklaşık 100 bine yakın kitlelerinin olduğunu, aşiretten bir milletvekili aday gösterilmemesi halinde oy tercihleri konusunda dağılma yaşandığını ve ailelerin farklı partilere yöneldiğini söyledi.

DAĞINIKLIK OY KAYBETTİRİR

“İki dönem öncesine kadar ailede bir milletvekilimiz vardı, o milletvekili bir şekilde aileyi bir araya getirebiliyordu. Bu dönemde İzol aşireti olarak AK Parti ile ittifak kurduk.” diyen İzol, “Şu anda İzol aşiretinde, AK Parti’den 8 tane aday adayı var. Hepsi Şanlurfa’da ve akrabalar. Öncelikle, daha önce milletvekilliği yapmış belli bir yaş üstü insanların gençlerin önünü açması lazım. Gençler ülkenin lokomotifi olacak. Eğer AK Parti, içimizden çıkan 8 tane aday adaylarından bir tanesine adaylık vermezse aileyi toplum olarak bir araya getirmemiz çok zor olabilir. Bu yüzden ailede dağınıklık oluşarak AK Parti’nin Şanlıurfa’da oy kaybetmesine neden olur. Bir kişiye adaylık verirlerse diğer 7 kişi küslük olmadan onun etrafında toplanır” şeklinde konuştu.