Onbinlerce kadın seçmenin oyu böyle çalındı

Şanlıurfa'da AKP baskısı altında geçen seçimlerde kadın seçmenlerin yaşadıkları zorluklar müşahitlerin anlatımıyla ortay açıktı.

Onbinlerce kadın seçmenin oyu böyle çalındı

Türkiye AKP diktatörlüğü altında bir “seçim”i daha bin bir şaibe ile gerçekleştirirken, usülsüzlük haberlerinin en çok yoğunlaştığı illerden biri Şanlıurfa olmuştu. Aşiret, cemaat ve mafyatik ilişkilerin devlet ile siyasi ve ekonomik alışverişleri nedeniyle güçlerinden birşey kaybetmeden varlıklarını sürdürüldüğü ilde bu seçimler de kadın seçmenlerin bir kısmı için ‘göstermelik’ olmaktan öteye gidemedi.

İldeki seçimler esnasında bir ortaokulda müşahitlik yapan Aykut Kuğuoğlu ve darp edildiğini belirten Abdullah Şanlı, anlatımlarıyla yaşananların vehametini ortaya koydu.

“DOĞU’DA İŞLER BÖYLE YÜRÜR DEĞİŞTİREMEZSİNİZ”

Cumhuriyet’ten Denizcan Akar‘ın haberine göre, Şanlıurfa Haliliye Köyü’ndeki Uluhan İmam Hatip Ortaokulu’nda müşahit olan Kuğuoğlu, okulda kolluk kuvveti olarak yalnızca bir uzman çavuş ve iki er kaldığını söyledi. Kuğuoğlu’nun anlatımına göre, muhtar ve AKP il görevlisi olduğunu iddia eden kişiler daha kurul oluşmadan sandık başkanına “hadi başla” baskısı yapmaya başladı.

İddiaya göre “Sandık başkanı, “kurul oluşmadan başlamam” dedikten sonra muhtar, Küçukkuğu’yu çağırararak “Geçen sene burada biri öldü, yine yaşanmasın. Şimdi aile reisleri gelecek, tüm aile adına oy kullanacak, karışmayın üzülmeyin. Doğuda işler yıllardır böyle yürür değiştiremezsiniz” dedi.

“KARIM BİLMEZ BEN KULLANACAĞIM”

“Kadınların oy kullanma hakkı yoktu” diyen Kuğuoğlu, “Erkekler sürekli ‘Benim karım bilmez ben kullanacağım’ diyordu. Muhtarın da “Doğuda kadınlar cahil oldukları için oy kullanmaz” dediğini belirtti. Küçukkuğu sözlerini şöyle sürdürdü, “Sonra AKP görevlisi olduğunu belirten kişi kimliklerimizi görmek istedi, gösterdik. Arkadaşlarımın yanlarına giderek “halkla kesinlikle muhatap olmayın” dedim. “Canımızı tehlikeye atamayız” uyarısı yaptım.

“BURADAN SAĞ ÇIKAMAZSINIZ”

Kuğuoğlu, arkadaşı Abdullah Şanlı’nın darp edildiğini ise şu sözlerle anlattı:

“Üst kattan gürültü koptu. Koşarak gittik, Abdullah kan revan içinde ellerinden kurtulmaya çalışıyordu. Jandarmayla beraber onu oradan çıkarıp bahçeye aldık. AKP görevlisinin kabine herkes ile birlikte girip çıktığını, başkanı uyarıp onunla hiç muhatap olmadığını söyledi. Ama AKP’li adam üstüne yürüyerek ‘Hepinizi burada öldürürüm, buradan sağ çıkamazsınız’ diyerek beraberinde ki öfkeli ve saldırgan grupla arkadaşımızı darp etti.

Bizi oradan gönderme konusunda kararlıydılar. 8-9 kişi organize olarak saldırmışlardı ona. Jandarmanın olaydaki tutumu bizi tatmin etmedi, can güvenliğimizden şüphe ettiğimiz için sandıkları terk ettik. “