OECD raporu yayınlandı: ‘Daha İyi Yaşam Endeksi’nde en son sıradayız

Türkiye’deki işçilerden hayatlarından memnuniyetlerini 0 ile 10 arasında değerlendirmeleri istendiğinde işçiler, ortalama olarak 5,5 puanda kaldı.

OECD raporu yayınlandı: ‘Daha İyi Yaşam Endeksi’nde en son sıradayız

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) dönemsel olarak yayınladığı raporda Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar yer aldı. Better Life Index (Daha İyi Yaşam Endeksi) adlı raporda Türkiye listenin en sonunda yer aldı.

OECD üyesi ülkelerin yanı sıra Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın da dahil edildiği çalışmada, Hollanda 9,3 puanla listenin ilk sırasında yer alırken, Danimarka 9 puan, Fransa ise 8,9 puan aldı.

Yapılan araştırmada sıralamayı belirleyen konular arasında haftada 50 saat ve daha fazla çalışma oranı, işçilerin bireysel bakım ve kendilerine ayırdıkları boş zaman gibi konular yer alıyor.

İşçilerin yüzde 34’ü 50 saatten fazla çalışıyor

Yayınlanan rapora göre Türkiye’deki işçilerin yüzde 34’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Türkiye’den sonra gelen en yüksek ortalam ise yüzde 13. Erkek işçilerin yüzde 37’si 50 saatten fazla çalışırken, kadınların ise yüzde 26’sı fazla mesai yapıyor.

Türkiye’deki işçilerden hayatlarından memnuniyetlerini 0 ile 10 arasında değerlendirmeleri istendiğinde işçiler, ortalama olarak 5,5 puanda kaldı. OECD raporundaki diğer ülkelerin ortalaması ise 6,5 puan.