Obama'dan Trump'a: Biz Amerikalılar kabadayılara karşı dururuz, onları izlemeyiz

ABD eski Başkanı Barack Obama, Trump yönetimini eleştirirken yaklaşan seçimleri hatırlattı.

Obama'dan Trump'a: Biz Amerikalılar kabadayılara karşı dururuz, onları izlemeyiz

ABD eski Başkanı Barack Obama, Illinois Üniversitesinde yaptığı “Demokrasimizin Durumu” programında yaptığı konuşmada Trump yönetimini eleştirirken yaklaşan seçimleri hatırlattı.

Obama, Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra geçirdiği ‘sessiz’ döneme dair “8 yıllık Beyaz Saray dönemden sonra eğer evliliğimizin devam etmesini istiyorsam biraz Michelle’e zaman ayırmalıydım” şeklinde esprili bir yanıt verirken, sessizce politik sahneden çekilmeyi ‘bir ABD geleneği olarak’ tanımladı.

Geri dönmek zorunda kaldığını belirten Obama, “Bugün buradayım çünkü bu dönem tarihimizdeki en önemli dönemlerden biri. Her ABD vatandaşı kim olduğumuzu ve ne için durduğumuzu belirlemeli” derken, risklerin çok yüksek olduğunu da ifade ederek “Kenarda duranlar için sonuçlar çok kötü olacaktır” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına karşı olduğunu bilinen Obama, ABD’de demokrasi sorununun Trump ile başlamadığını ifade ederek “O bir semptom, sebep değil. Politikacıların yıllardır oluşturdukları küskünlüğün, geçmişte kalan öfkenin ve korkunun bir göstergesi” ifadelerini kullandı. Obama ayrıca Amerika’nın ideallere her yaklaştığında değişimden korkan veya ülkenin ayrışmasından fayda sağlayan kişiler tarafından sekteye uğratılmaya çalıştığını iddia ederek “Gelecek dönemde bunlardan biri” diye belirtti.

Trump ’ın yönetimi sırasında yaşananları ‘anormal’ diye niteleyen Obama, en son ABD’de ismi açıklamayan bir Beyaz Saray çalışanın Trump’ı durdurmaya çalıştıklarını ifade eden yazıya da değinerek, “Bu normal değil. Bu olması gereken kontrol mekanizması değil” diyerek yaşanılan dönemi ‘sıra dışı zamanlar’ diye betimledi.

“Ama iyi haberlerim var” diye devam eden Obama, iki ay içerisinde yapılacak seçimleri hatırlattı. Kötü politikaları durdurmanın tek bir yolu olduğunu “O da sizsiniz. Siz ve oylarınız” sözleriyle ifade eden Obama, ‘demokrat’ kimliğine vurgu yaparak insanların farklı görüşleri olmasının normal olduğunu söyledi.

Obama seçimlere yaklaşırken Cumhuriyetçilerin ekonomik başarı olarak sunduğu işsizlik rakamlarının, 2015 ve 2016 yılında kendi döneminde yapılanlar sayesinde ve Trump’a rağmen diye açıklarken, Trump’ın bir kabadayı gibi davrandığını ve Amerikalıları karşı çıkmaya çağırdı. Trump’ın FBI ve Adalet Bakanlığı’na sürekli saldırdığına da değinen Obama, “Biz Amerikalılar kabadayılara karşı dururuz. Onları izlemeyiz” dedi.

Tüm Amerikalıları “Amerika için en iyi olanı düşünerek” oy kullanmaya çağıran Obama “oturup bir kurtarıcı bekleyemezsiniz. Mükemmel bir adayınız yok diye kenarda duramazsınız. Bu bir rock konseri değil. Bir peygambere ihtiyacımız yok. Tüm ihtiyacımız dürüst, çok çalışan, Amerika’yı düşünen kişiler. Demokrasimiz için en büyük tehdit umursamazlık” diyerek yaklaşan seçimlere işaret etti.

Her yeni nesil Amerikalının Amerika’yı bir adım daha ileri taşıdığını söyleyen Obama, bunu oturup bir şeyler olmasını bekleyerek yapmadıklarını dile getirdi.

Obama konuşmasını “Değişim gerçekleşir, ümit gerçekleşir. Adillik, adalet, eşitlik ve fırsatlar bizim neslimizin mirası olabilir” diyerek bitirdi.