NYT'ye koşuna Türk yetkili: Kaşıkçı öldürüldü; cesedi kemik testeresi ile parçalandı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluk binasına girdikten sonra kaybolmasına ilişkin soruşturma sürerken, ABD'den de yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

NYT'ye koşuna Türk yetkili: Kaşıkçı öldürüldü; cesedi kemik testeresi ile parçalandı

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluk binasına girdikten sonra kaybolmasına ilişkin soruşturma sürerken, ABD’den de yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

22 Amerikalı senatör ABD Başkanı Donald Trump’a gönderdikleri mektupta, Trump’ın kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili Küresel Magnitsky Yasası kapsamında resmi soruşturma başlatmasını ve sorumlulara yaptırım uygulamasını talep ettiler.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, mektupta, “Küresel Magnitsky İnsan Hakları Sorumluluk Yasası kapsamında Sayın Kaşıkçı’ya ilişkin herhangi bir ihlalde rolü olan yabancı kişilere yönelik yaptırım uygulama konusunda karar vermenizi talep ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Senatörlerin mektubunda, “Beklentimiz, kararınızı verirken Suudi Arabistan hükümetinin en üst düzey yetkililerine ilişkin bilgileri de dikkate almanızdır” denildi.

İKİ YETKİLİDEN AÇIKLAMA

Washington Post’a bilgi veren ABD’li bir yetkili, ABD istihbaratının Suudi yetkililerin görüşmelerini takibe aldığını ve Kaşıkçı’nın kaçırılması yönünde planların dinlendiğini ifade etti. Haberde ismi gizli tutulan yetkilinin, “Suudiler Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a götürmeyi amaçlıyordu” dediği belirtildi.

New York Times gazetesine konuşan bir Türk yetkili ise 2 Ekim tarihinden bu yana kayıp olan Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü, cesedinin kemik testeresi kullanılarak ayrıldığını öne sürdü.

İsmi gizli tutulan Türk yetkili, Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün uçakla İstanbul’a indiği tespit edilen Suudi Arabistan vatandaşı 15 kişinin bu operasyon için yanlarında gerekli teçhizatı getirdiğini de iddia etti.