Nuriye Gülmen, Semih ve Esra Özakça'ya ilişkin doktorlardan açıklama

Ankara Tabip Odası (ATO) hekimleri açlık grevindeki eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili gidişattan kaygılı olduklarını açıkladı.

Nuriye Gülmen, Semih ve Esra Özakça'ya ilişkin doktorlardan açıklama

Ankara Tabip Odası, OHAL kararnamesiyle ihraç edilen açlık grevindeki eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile eşi Esra Özakça’nın ve Mehmet Güvel’in sağlık durumlarıyla ilgili bilgi verdi.

Eylemlerine devam eden emekçilerin sağlık durumlarına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, dört kişide de uyku bozukluğu, ayaklarda ve bacaklarda ağrı ve yanma hissi, denge kaybı, kas-iskelet sorunları, tansiyon düzensizlikleri ve sindirim sistemi rahatsızlıkları odluğunu belirtti. Hekimler, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın son günlerde ev içi kazaların getirdiği ek sağlık yükleri ve sağlık durumlarına ilişkin kaygılar ile karşı karşıya olduklarını aktardı.

Açıklamada dört ismin sağlık durumu şöyle anlatıldı:

Mehmet Güvel:

Açlık grevinin 202. gününde. Açlık grevine başladığında 64 kiloyken şu anda 52 kilo. Sinir sisteminde önceden de kalıcı hasar mevcuttu ve şu anda refakatçisiz hareket edemiyor, ciddi anlamda denge problemi bulunuyor. Ayaklarındaki ağrı nedeniyle uykuya dalamadığını belirtiyor ve her iki ayağında döküntüler mevcut.

Esra Özakça:

Açlık grevinin 241. gününde. Açlık grevine başladığında 57 kiloyken şu anda 37,7 kilo. Açlık grevinden beri bitmeyen ishal ve ishalle daha da artan elektrolit bozukluğuyla baş etmeye çalışıyor. Ayaklarında başta olmak üzere his kaybı ile kol ve bacaklarındaki yoğun ağrılar açlık grevinin ileriki günlerinde şikayetlerine eklendi. Son dönem konuşma bozukluğu da gözleniyor.

Semih Özakça:

Açlık grevinin 316. gününde. Açlık grevine başladığında 86 kiloyken şu anda 45,3 kilo. Ayaklarında ve sağ bacağında his kaybı, kemiklerinde yaygın ağrı yakınmaları mevcuttur. Günlerce sürebilen baş ağrıları ve gittikçe ağırlaşan denge kaybı mevcut. Ayağa kalkarken ve hareketle ani tansiyon değişikliği, çarpıntı ve terleme şikayetleri son dönemde daha da artmıştır.

Nuriye Gülmen:

-Açlık grevinin 316. gününde. Açlık grevine başladığında 59 kiloyken şu anda 33,8 kilo. Dört açlık grevcisinde de yer yer ortaya çıkan ve sıklıkla vücut direncinin düşüklüğü ve vitamin eksikliğinin göstergesi olan; sıvı alınımını da engelleyen dil köküne kadar ilerleyen ağız içi yaraları var. Yaklaşık bir haftadır sıvı alımında ciddi azalma mevcut. Son dönem daha da artan mide yanma ve ağrıları başladı.

-Derin duyu bozukluğu ve her iki bacağında da ödem mevcut. Yalnız başına hareket etmesi nedeniyle düştü, kalça bölgesinde kırık şüphesiyle radyografik değerlendirmeye gereksinim duyuldu. Kırık hattı saptanmamış olup kemik yapılarında mineral eksikliğine bağlı ileri derecede osteoporoza bağlı değişiklikler gösterdiği izlendi.

-Kendiliğinden kırıkların her an oluşabileceği uyarısında bulunuldu.

-Geçtiğimiz hafta sonu denge kaybına bağlı düşme sonucu yüz kemiklerinde iki bölgede kırık gözlemlendi. Daha öncesinde olmayan tansiyon şikâyeti yine bu dönemde baş gösterdi.