Nuhoğlu İnşaat 'kriz var' dedi, projeyi durdurup 900 işçiyi işten çıkardı

Nuhoğlu İnşaat, İzmir'deki Yenitepe projesini ekonomik krizi sebep göstererek durdururken, 900 işçisini de işten çıkardı.

Nuhoğlu İnşaat 'kriz var' dedi, projeyi durdurup 900 işçiyi işten çıkardı

Nuhoğlu İnşaat, İzmir’deki Yenitepe projesini ekonomik krizi sebep göstererek durdururken, 900 işçisini de işten çıkardı.

Nuhoğlu İnşaat, İzmir Karabağlar ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yürüttüğü “Yenitepe Kentsel Dönüşüm Projesi”ni ekonomik krizi ve inşaat malzemelerinin maliyetlerinin artmasını gerekçe göstererek durdurdu.

Nuhoğlu İnşaat’ın İzmir Karabağlar’daki projesi, Mart 2019’da teslim edilmesi planlanan bin 533 konut ve 25 ticari üniteyi kapsıyordu. Kriz sebep gösterilerek durdurulan proje 55 bin metrekare arsa alanında 20 blok olarak tasarlanmıştı.

Sendika.org‘da yayımlanan habere göre şirket, inşaatın durdurulmasının ardından 900 işçiyi de işten çıkardı. İşten çıkarılan işçilerin büyük çoğunluğunun en az 3-4 bin lira arasında ücret ve tazminatlarının ödenmediği, bazı işçilerin ise 5-6 yıllık tazminat alacaklarının olduğu belirtildi.

Karabağlar halkının ve meslek odalarının itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile başlatılan ve hızla sonuçlanması için 7 gün 24 saat çalışma izni alan proje, işçi haklarının gaspı ve yaşanan iş cinayetleri ile gündeme gelmişti.

Şantiye yakınlarındaki evlerden birinde oturan 7 yaşındaki Yusuf Tencirlioğlu ve 5 yaşındaki kardeşi Ali Tencirlioğlu, 15 Ocak 2018 günü üstü açık bırakılan su dolu çukura düşmüş, boğularak yaşamlarını yitirmişti.

19 Temmuz 2018’de ise 61 yaşındaki işçi Mehmet Çelik, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucu başına beton parçasının düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.