Norveç'in eğittiği cihatçılar Esad'a karşı savaşıyor

Norveç tarafından sözde IŞİD'e karşı savaşması için eğitildiği iddia edilen cihatçı grup Devrimci Komuta Ordusu (MaT), Suriye hükümetine karşı savaşıyor.

Norveç'in eğittiği cihatçılar Esad'a karşı savaşıyor

Norveç tarafından sözde IŞİD’e karşı savaşması için eğitildiği iddia edilen cihatçı grup Devrimci Komuta Ordusu (MaT), Suriye hükümetine karşı savaşıyor.

Norveç’in önde gelen gazetelerinden Klassekampen‘in haberine göre, Suriye ordusu ve müttefiklerine karşı savaştığı belirtilen cihatçı grup, ABD’nin bölgede İran’a yönelik hamlelerinde de önemli rol oynuyor.

EL-TANF’TA EĞİTİM GÖRDÜLER

Cihatçı grubun lideri olduğu belirtilen ve gazeteye konuşan Muhanned al-Talla, Suriye’nin Güneydoğusu’nda bulunan El-Tanf bölgesinde Norveçli askerler tarafından eğitildiklerini aktardı. ABD’nin de El-Tanf’ta bir askeri üssü bulunuyor.

“En başından beri IŞİD’e ve Esad’ın güçlerine karşı savaştığımın farkındaydım. IŞİD henüz bitmedi ancak zayıfladı. Şimdi önelik Esad’a karşı savaşmak” şeklinde konuşan Muhanned al-Talla, “Esad savaşı kazansa bile ona zacı çektirmeye devam edeceğiz” dedi.

NORVEÇ’İN SURİYE ‘MİSYONU’

2016 yılında bir grup Norveçli asker, ABD öncülüğündeki Doğal Kararlılık Harekatı kapsamında cihatçı gruplara eğitim vermek için Ürdün’e gitti. Ayrıca, yine 2016 yılında Norveç Parlamentosu’nda, Suriye’deki operasyonlara da onay verildi.

Norveç’in Suriye ‘misyonu’ bu yıl Mart ayında resmi olarak bitti.