Ne yerli ne milli: AKP, ABD ile silah pazarlığında

AKP'nin "yerli ve milli" yalanı, ABD ile Türkiye'nin yaptığı savunma sanayi görüşmeleriyle birlikte bir kez daha su yüzüne çıktı.

Ne yerli ne milli: AKP, ABD ile silah pazarlığında

AKP’nin “yerli ve milli” yalanı, ABD ile Türkiye’nin yaptığı savunma sanayi görüşmeleriyle birlikte bir kez daha su yüzüne çıktı.

İki ülke arasında son günlerde devam eden diplomasi trafiği, savunma odaklı müzakereler ile sürüyor.

ABD ile silah pazarlığı

Amerika’nın Sesi‘nin haberine göre, Ankara’da ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tina Kaidanow, savunma odaklı müzakereler için Türk yetkililerle masaya oturdu. Washington’da da Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan biraraya geliyor.

ABD heyetinin Ankara ziyaretine ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nca yazılı açıklamaya göre, 30 Mart’ta “5. Savunma Sanayii Ticaret Diyaloğu Toplantısı” düzenlendi.

Toplantı Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri ile Kaidanow’un başkanlığındaki Pentagon ve Maliye Bakanlığı’ndan temsilcilerden oluşan ABD heyeti arasında gerçekleşti. Diyalog toplantısının birinci bölümünde sadece yetkililer bulunurken, öğleden sonraki ikinci bölümündeyse Türkiye’de savunma sanayii alanında faaliyet yürüten Amerikan ve Türk firmalarının da katıldığı kaydedildi.

Bu görüşme trafiği AKP’nin ABD ile silah pazarlığı yaptığını bir kez daha ortaya koydu.

Açıklamada, “Toplantıda, heyetler Türkiye ve ABD’nin her iki ülkenin de yararına yönelik ortak güvenlik ve savunma ticareti hedeflerine bağlılıklarını teyit etmişler; Türkiye ve ABD’de savunma sanayii alanında kaydedilen güncel gelişmeler, iki ülke arasında bu alanda işbirliği olanakları, öne çıkan ortak projeler gibi hususlar ele alınmıştır” denildi.

Dışişleri Müsteşarı Ümit Yalçın Washington’da

Öte yandan Ankara’da bu görüşmeler olurken, Washington’da da bir başka görüşmeye yapılıyor.

Çalışma ziyareti kapsamında Washington’da bulunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan’la görüşüyor. Görüşme basına kapalı olarak yapılıyor.