Ne operasyon ne kumpas; sadece bir derbi

Kerem Usluer, olaylı Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini yazdı.

Ne operasyon ne kumpas; sadece bir derbi

KEREM USLUER

Yarıda kalan derbi üzerine birçok kişi “uzaktan” yorumluyor, olayları kendine yontarak sonuçlara varıyor. Tabii bu yontmada faydacılık yok değil, fırsata çevirmek ise çok belirgin. Operasyon, komplo, kumpas akşamdan bu yana konuşuluyor, hiç birisinin ayakları sağlam değil boşlukta.

Futbol tribünü dinamikleri farklıdır, oranın havasını solursanız olaylara neden olan sorunları rahat belirler ve çözümleri kolay bulursunuz. Bugüne kadar tribünün müdavimleri dışında herkes çözüm üretmeye çalıştı; kâh ceza yasaları, kâh Passo Lig uygulaması, kâh kamera teknolojileri ile çözmeye çalıştı ama çözülmedi, çözülmeyecek.

Futbol piyasalaştığı ölçüde vahşileşti, ilgili olan herkes bu vahşiliğe dur demek yerine yapılanları “mubah” olarak görmeye başladı. Çığırından çıkmaya ramak kala bir takım pansumanlar yapıldı yine aynısı olacak. Cezalar verilecek, kimi çok diyecek kimi yetersiz bulacak gerginlik bir sonraki futbol gündemi ile unutulacak.

Peki, ne oldu? Tribüne gelen insanların birçoğu yaşamının merkezine futbolu koymuş durumda. Tuttuğu kulübü benimsemek, sahiplenmek ona yapılan her türlü göreceli haksızlığı içselleştirmek, bunun cezasını gücü yettiğince vermeye çalışmak, meselenin özü bu. Bu durumu körükleyen özellikle medya olmak üzere, yöneticiler ve futbolcular var. Bir önceki maçta yaşananları herkes kendi tarafına yonttu, mesela kendi direktörüne “köpek” yakıştırmasına çok öfkelendi ve bu öfke büyüdü. Bu gerilim ve öfkenin sonuçları ilk değil, herkes bunu yapıyor evet kimse masum da değil.

Çözüm mü?

Tüm siyasi gündemi, gelir adaletsizliğini, işsizliği, savaşı, eşitsizliği unutturan bu olayları çözmeyi kimse istemez. Birkaç korumasız taraftar günah keçisi ilan edilir, siyasiler, medya ranta çevirir ve her şey aynısı ile devam eder yıllardır devam ettiği gibi.

Arada “futbol” güzel oyun kirletmeyelim diyenler çıkar oldukça naiflikleri ile. Güzel oyunda siz şikeyi, dopingi, şiddeti, usulsüzlüğü, adaletsizliği, kapitalizmin tüm etkisini göz ardı ettiğiniz sürece hep hayal kırıklığı yaşayacaksınız bugüne kadar olduğu gibi.

Futbolu aslına döndürmek lazım. Futbolu topluma bir piyasa hizmeti olarak değil ona faydalı olacak şekilde sunmak lazım. Bu kadar basit mi çözüm evet bu kadar basit…