"Nazım'ın mücadelesi sosyalist Türkiye'yi kurmaktı"

Maltepe Nazım Kültürevi (NKE), Maltepe’de düzenlenen etkinlik ile 55 yıl önce aramızdan ayrılan komünist şair Nazım Hikmet’i andı.

Maltepe Nazım Kültürevi (NKE), Maltepe’de düzenlenen etkinlik ile 55 yıl önce aramızdan ayrılan komünist şair Nazım Hikmet’i andı.

Maltepe Nazım Kültürevi (NKE) adına açılış konuşmasını yapan Yağmur Balıkçı “Nazım’ın mücadelesi Türkiye işçi sınıfının aydınlık Türkiye’yi kurması içindi.  Amacı emperyalistlere karşı büyük mücadeleler yürütmek,  Sosyalist Türkiye’yi kurmaktı. Nazım; bu mücadelesi uğruna yıllarca hapis yatmış, sürgün yaşamış ama asla mücadelesinden vazgeçmemiştir. Kavgası sanatının, sanatı kavgasının ürünü olan büyük bir şair, ölesiye sevdiği yaşamı yüceltmek için tüm hayatını mücadeleye adamıştır.  Bugün Nazım’ın mücadelesini omuzlayarak devam ettiren, mücadele bayrağını yükselten komünistler var ve bugün burada onu anlamak için bir araya gelen sizler varsınız.  Programımıza tekrar hoş geldiniz” diyerek alandaki konukları selamladı.

Açılış konuşmasının ardından yapılan Yaren Zeybek Kulübü’nün Zeybek gösterisi vatandaşlar tarafından yoğun alkış aldı.

“Nâzım’ın şiir ateşi sönmedi, bize düşen bu ateşi kuşaktan kuşağa aktarmak,  mirasını ve kavgasını sürdürmektir” diyen Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı – Şair Mustafa Köz;  “Bir şairin büyüklüğü, yazdığı dönemde ve sonrasında etkilediği diğer şairlerin insanlığa kattığı duyarlılıkla ölçülür” diyerek Nazım’ın yazmaya başladığı günden bugüne olan toplumdaki etkisinden, topluma kazandırdığı yazar ve şairlerden bahsetti. “Nazım’ın izinden gidenler barış için, özgürlük için, ‘büyük insanlık’ için sözcüklerini ve kalplerini birleştirirler” diyen Köz, Nazım’ın evrenselliğine vurgu yaptı.

Nazım Kültürevi (NKE) adına konuşmasını yapan Merve Altun, konukları Nazım’ın ideolojisini ve şiirlerini yükseltmek için birlik olmaya çağırdı. “Şimdi içinden geçtiğimiz bu günlerde satılmamış tek bir vatan toprağı yokken, satılmamış tek bir fabrika yokken zannediyorum burada bulunan bütün Nazım dostları olarak bizim de tek amacımız gayemiz gecelerinde aç yatılmayan, sabahlarında aç kalkılmayan. Eşit ve özgür bir dünyayı kurma hayalidir. Yurtseverliğin geri kafalılık sayıldığı, laikliği savunmanın yasak olduğu bugünlerde biz Nazım’ı daha çok anıyoruz, daha çok anlatıyoruz. Burada, okulda, iş yerinde her yerde Nazım’ı, Nazım’ın aydınlık mücadelesini ve değerlerini bıkmadan usanmadan anlatmaya devam ediyoruz.” diyen Altun, Nazım Kültür Evi adına Nazım’ın mücadelesini en yükseğe taşımak ve  Nazım’ın şiirlerini en yüksek sesle söylemek üzere söz vererek sahneyi Nazım şiirlerine bıraktı.

Nazım’ın yoldaşları Tahir ile Zühre Meselesi, Delikanlım, Kartallı Kazım, Nereye Gidiyorsun Ahmet gibi Nazım’ın sevilen birçok şiirini seslendirdi.

Sinevizyon gösterisi ile Nazım’ı kendi sesi ve görüntüsü ile alana taşırken. Program sırasında okunmaya devam eden şiirleri, mücadelesini bir kez daha kendi dizeleri ile hatırlattı.

Nahid Gahramanlı’nın katkılarıyla her yıl gerçekleşen ve yaklaşık 50 kişinin katıldığı satranç turnuvasının birinci, ikinci ve üçüncüleri madalyalarını almak üzere sahneye davet edilirken, organizasyona katkı sağlayan kişilere program sırasında plaketleri verildi.

Programa Haluk Tolga İlhan (Abdal) konseri ile devam edilirken, hep bir ağızdan türküler söylendi. Nazım Hikmet’i anmak için sahneye çıkmanın kendileri için çok kıymetli olduğunu belirten Haluk Tolga İlhan, sevilen türkülerini ve şarkılarını seslendirdi.

Etkinlik “Nazım Hikmet Memleket, Memleket Nazım Hikmet”  sloganı ile etkinlik sona erdi.