NATO'dan Türkiye'ye övgü: Destekleri için minnettarız

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Türkiye'ye NATO'ya sağladığı destekten dolayı minnettarız" derken, Türkiye'de son yıllarda askeri varlığını arttırdıklarını belirtti.

NATO'dan Türkiye'ye övgü: Destekleri için minnettarız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye’ye NATO’ya sağladığı destekten dolayı minnettarız ve ülkede son yıllarda artan askeri varlığımızla güneyinden gelen istikrarsızlık ve terör tehdidine karşı Türkiye’yle dayanışma içinde olduğumuzu gösteriyoruz” dedi.

AA muhabirine konuşan Jens Stoltenberg, Türkiye’nin çok önemli bir NATO müttefiki olarak kolektif güvenliğe, NATO operasyonlarına ve misyonlarına birçok farklı şekilde katkı sağladığının altını çizerek Türkiye’ye teşekkür etti.

Afrin operasyonu için de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, “Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var” diyerek operasyona desteğini tekrarlarken, NATO’nun Türkiye’nin bu endişeleri ölçülü ve orantılı bir şekilde ele almasını beklediğini kaydetti.

“TÜRKİYE’YE MİNNETTARIZ”

NATO’nun Türkiye’ye destek sağladığına dikkati çeken Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede Türkiye’ye bazı güvence önlemleri sunuyoruz. Türkiye’de askeri varlığımız var, erken uyarı ve gözlem uçakları (AWACS) Türk hava sahası üzerinde uçarak destek sağlıyor ve aynı zamanda hava savunma bataryaları konuşlandırdık, Patriot bataryaları ve İspanya ile İtalya’nın SAMP-T bataryası Türkiye’ye sağladığımız destek unsurları arasında bulunuyor.”

Stoltenberg, “Türkiye’ye NATO’ya sağladığı destekten dolayı minnettarız ve ülkede son yıllarda artan askeri varlığımızla güneyinden gelen istikrarsızlık ve terör tehdidine karşı Türkiye’yle dayanışma içinde olduğumuzu gösteriyoruz.” vurgusunu yaptı.

“TÜM NATO ÜYELERİ KABUL EDİYOR”

NATO’nun iki üyesi Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler hakkında ise Stoltenberg, Türkiye ve ABD arasında doğrudan iletişim olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladığını belirterek “Ancak bu şekilde Kuzey Suriye’de ve Afrin’deki sınamaların üstesinden gelebiliriz.” dedi.

Stoltenberg, “Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları tüm NATO müttefikleri tarafından kabul ediliyor.” ifadesini kullandı.