NATO'dan Türkiye'nin S-400 alımı için açıklama

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşılık, ABD'den gelen "Sonuçları olur" uyarısı gelmişti. NATO'dan yapılan açıklamada ise anlaşmazlığın çözümünün umulduğu belirtildi.

NATO'dan Türkiye'nin S-400 alımı için açıklama

NATO’nun, Türkiye ile ABD’nin Ankara’nın S-400 satın alma kararından dolayı yaşanan anlaşmazlıklarını çözmesini umduğu belirtildi. Rus basınına konuşan NATO’dan bir kaynak “Türkiye ile ABD’nin her türlü anlaşmazlığı müttefik dayanışması ruhuyla çözmesini umuyoruz” dedi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre, NATO’nun her üyesinin teçhizat satın alımına yönelik kararlarını bağımsız olarak aldığını belirten kaynak “Teçhizat alımı konusundaki kararlar müttefiklere bağlı. NATO için önemli olan alınan teçhizatın birlikte kullanılıp kullanılamayacağı” ifadesini kullandı.

‘NATO ÜLKELERİ ARASINDAKİ ALIŞVERİŞLER GÜVENLİĞİ ARTTIRIYOR’

Kaynak ayrıca NATO ordularının harekât kabiliyetlerinin İttifak için önemli olduğunu kaydederek “Başka NATO ülkelerinden silah satın alınması genel anlamda birlikte çalışabilirlik ve güvenliği arttırıyor. Bu nedenle kilit potansiyellerin edinimi açısından müttefikler arasındaki her türlü işbirliğini olumlu karşılıyoruz” dedi.

ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesinde konuşan Wess Mitchell, Ankara’nın S-400 almasıyla ilgili Türkiye’ye bir kez daha uyarıda bulunarak “Türkiye’ye S-400’ler almasının sonuçları olacağını net biçimde ilettik. ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlar getireceğiz” demişti.

Türkiye’nin S-400 alması halinde ikili ilişkilerin zora gireceği uyarısı da yapan Mitchell, Rus füze savunma sistemleri satın alınması halinde Ankara ile Washington arasındaki ilişkileri yeniden canlandırmanın zor olacağını söylemişti.