Nato'dan Rusya'ya saldırı tehdidi

NATO Genel Stoltenberg, Rusya tarafından bir saldırı yapılması durumunda, 5. maddeye dayanarak saldırıya geçebileceklerini açıkladı.

Nato'dan Rusya'ya saldırı tehdidi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’ya karşı bir siber saldırı yürütüldüğünün farkedilmesi durumunda, kolektif savunmayı öngören 5. maddeyi devreye sokabileceklerini açıkladı.

Stoltenberg, “NATO üyesi bir ülkeye Rusya tarafından bir siber saldırı yapılmasının kolektif savunmayı öngören 5. maddenin uygulamaya koyulmasını tetikler mi?” sorusunu yanıtladı. Axios haber sitesine verdiği röportajda Stoltenberg “Otomatik olarak devreye sokulmaz. Siber saldırının nasıl olduğuna bağlı. 5. maddeyi ne zaman devreye sokacağımız konusunda asla net olamayız.” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığı habere göre, NATO’nun siber güvenlik alanında tedbirler aldığını ve siber savunma becerilerini arttırmayı planladığını kaydeden Stoltenberg, savunma alanında alacakları herhangi bir tedbirin uluslararası hukuk çerçevesinde olacağını da sözlerine ekledi.

5. maddeyle tekrar tehdit

NATO, Brüksel’de gerçekleşen zirvenin ardından temmuz ayında yaptığı bir açıklamayla olası bir hibrit savaş halinde NATO’nun 5. maddeyi devreye sokabileceğini duyurmuştu.

NATO’nun 5. Maddesi uyarınca herhangi bir üyeye yapılan bir saldırı tüm üyelere yapılmış sayılıyor ve tüm taraflarca harekete geçilmesi öngörülüyor.