NATO Batı Balkanlara da göz dikti: 'Stalin Şehri'ne üs kuruyor

NATO, Batı Balkanlar’daki ilk hava üssünü  Arnavutluk'ta artık kullanılmayan MİG'lerin bulunduğu eski bir uçak mezarlığına kurmayı planlıyor.

NATO Batı Balkanlara da göz dikti: 'Stalin Şehri'ne üs kuruyor

NATO, Batı Balkanlar’daki ilk hava üssünü  Arnavutluk’ta artık kullanılmayan MİG’lerin bulunduğu eski bir uçak mezarlığına kurmayı planlıyor.

Batı Balkanlar’daki ilk hava üssünü Arnavutluk’un geçmişte “Stalin Şehri” diye anılan Kuçova kentine kurmaya hazırlanan NATO, hava üssü için Arnavut hava kuvvetlerinin “MİG mezarlığını” gözüne kestirdi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Ağustos ayında açıkladığı Kuçova’da kurulacak NATO hava üssü planının ayrıntıları netleşmeye başladı.

2005’te Sovyetler Birliği ve Çin yapımı 224 Mig savaş uçağını ıskartaya çıkartan ve 2009’da NATO üyesi olan Arnavutluk’un Kuçova’daki hava üssü de o zamandan beri kullanılmıyordu.

Reuters haber ajansı, Sovyetler Birliği döneminde “Stalin Şehri” diye anılan Kuçova’daki hava üssünü ziyaret ederek terk edilmiş Mig’leri görüntüledi. Reuters’e konuşan Arnavutluk Savunma Bakanı Olta Xhaçka, “Kuçova, bölgedeki ilk NATO hava üssüne dönüşecek ve ittifakın Batı Balkanlar’a bıraktığı ilk ayak izi olacak” ifadelerini kullandı.

NATO’nun, Kuçova’yı tedarik, lojistik, eğitim ve tatbikatlar için destek üssüne dönüştürmek için ilk etapta 50 milyon euro harcayacağı aktarıldı.

Xhaçka, Arnavutluk’un Balkanlar’da istikrara yaptığı yardım, dünya çapında NATO barışgücü misyonlarına verdiği katkıyla bu üs dönüşümünü hak ettiğini savunarak, sosyalizm sonrası işbirlikçiliğini sergiledi. Arnavutluk Savunma Bakanı, “Bölge, bir bütün olarak geri döndürülemez biçimde Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecine girdi” ifadelerini de kullanmaktan kaçınmadı.

Sputnik’te yer alan habere göre, Arnavutluk Hava Kuvvetleri tedrisatından geçmiş son kuşak pilotlar, bugün 50’li yaşların başındalar ve yeniden uçak motoru sesi duyacaklarına seviniyorlar. Gençler ise NATO üssünün bölgeyi canlandırmasıyla işsizlik sarmalından çıkmayı umuyorlar.

Şu an atıl durumda olan üste, dağın içine inşa edilmiş 3 hangarın yakınında 88 MİG konuşlanmış durumda olduğu belirtildi. Reuters’ın üsten çektiği fotoğraflar şöyle: