Mustafa Tuna'dan Gökçek'e mezarlık yanıtı

Karşıyaka mezarlık projesinin iptal edilmesi üzerine "Bir kimsenin şahsi menfaati için on binlerce Ankaralı kaybetmiştir" diyen Gökçek'e Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna'dan yanıt geldi.

Mustafa Tuna'dan Gökçek'e mezarlık yanıtı

Karşıyaka mezarlık projesinin iptal edilmesi üzerine “Bir kimsenin şahsi menfaati için on binlerce Ankaralı kaybetmiştir” diyen Gökçek’e Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’dan yanıt geldi: Orada bir kebapçı mı köfteci mi lokantacı mı meselesi varmış. Ben onu bilmem. İvedik köyü sakinlerinin şikâyetini dikkate aldık…

Melih Gökçek ile koltuğu devrettiği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ilk kez karşı karşıya geldi. Gökçek, Twitter hesabından, kendi döneminde kabul edilen ve Karşıyaka Mezarlığı’nın karşısındaki bir araziye mezarlık yapılmasını öngören projenin iptal edilmesini eleştirdi. Gökçek, Karşıyaka Mezarlığı’nın 1 yıl içinde dolacağını, bu nedenle kendi döneminde Karşıyaka’nın karşısındaki Hazine arazisinin mezar alanı olarak ilan edildiğini belirterek, “yeni mezarlığın manzarasını bozacağını düşünen bir balık lokantası defaatle bana da müracaat ederek, pek çok tanıdığı devreye sokarak mezarlığın genişletilmemesini istedi… Bütün baskılara rağmen bu istekleri reddettim. Fakat bugün gazetelerde okuduğuma göre Ankara Büyükşehir Meclisi’nden yeni karar çıkartılarak yeni mezarlık iptal edilmiş…  Bir kimsenin şahsi menfaati için on binlerce Ankaralı kaybetmiştir. İkazı Ankara için boyun borcu olarak gördüm. Kamuoyunun bilgisine” açıklamasında bulundu.

‘1-2 YIL DAHA YETER’

Gökçek’in bu eleştirisi, NTV canlı yayınında Mustafa Tuna’ya soruldu. Tuna, Melih Gökçek’in eleştirileriyle ilgili şunları söyledi:

“Şimdi tabi ben Melih Bey’in attığı tweet noktasına cevap söylemem yakışık almaz. Ama mezarlık noktasında, şöyle bir şey söyleyeyim. Karşıyaka mezarlığında ciddi anlamda doluluk söz konusu. Yaklaşık bir iki sene ancak, normal ölümler olursa. Ama istatistiki olarak bir iki yıl daha ancak defin işlemlerini cevaplandırabilecek durumda.

Bunun için de zaten tedbirler alınmış, Melih Bey zamanında da tedbirler alınmış. Doğu bölgesi Mamak’taki Ortaköy Mezarlığı’na, Batı bölgesi de Sincan’da 20-25 sene yetecek kadar mezarlık alanı. Oradaki tesisler tamamlandı. Ayrıca Keçiören Pursaklar bölgesinde yeni bir mezarlık alanı çalışması. Bunların hepsi Melih Bey zamanında yapılan çalışmalar, sağ olsun.

‘VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERMİŞ’

Tabi bu söz konusu olan yerle ilgili olarak da orada bir kebapçı mı köfteci mi lokantacı mı meselesi varmış. Ben onu bilmem, benimle teması da olmadı. Bir defa söz konusu olan mezarlık yeri Karşıyaka mezarlığıyla bağlantılı değil, bir ilintisi yok, komşuluğu yok. Aradan cadde geçiyor, bir yol geçiyor, ileride İvedik köyünün konutların evlerin arasında tepede bir alan söz konusu olan.

Bu alanda Melih Bey zamanında buranın da mezarlık alanı olması yönünde plan yapılmış. Tabi bu yapılırken oradaki yaşayan vatandaşların da yoğun tepkileri olmuş. Yani “Bizim zaten buradaki arazilerimizin birçoğu, İvedik köyünün bir tarihi var, birçok arazisi Karşıyaka mezarlığı içerisinde kaldı. Bizim köyümüzün yerleşim alanı bölgeye de mezarlığı koymayalım. Buradaki vatandaşlarımız rahat edebilecekleri bir alan olsun” diye talepleri olmuş.

‘KÖYLÜLERİN TALEPLERİNE AYKIRI’

Ve orada yaklaşık 100 dönümlük bir araziymiş. Ve bu alanın mezarlık olmamasını istemişler. Tabi ben burada göreve geldikten sonra ilçelere yaptığımız ziyarette öğrendim. İlçemizdeki vatandaşlarımızın, bu konuyla ilgilenen arkadaşların talepleri dediler ki böyle böyle. Söz konusu mezarlığın Karşıyaka mezarlığıyla bir ilintisi yok, bağımsız bir mezarlık alanı.

Burada bu köyün, vatandaşların da taleplerine aykırı bir durum bunun düzeltilmesi gerekiyor denildi. Biz de bu konuyu Meclis’e getirdik, Meclis’teki arkadaşlar da uygun gördü. Yoksa bizim herhangi bir başka bir maksadımız da söz konusu olamaz.”