Muş'ta oylar tekrar sayılıyor, HDP tepkili: İl Seçim Kurulu Başkanı tehdit ediliyor

HDP'nin 3, AKP'nin 1 milletvekili çıkardığı Muş'ta AKP'nin yaptığı itiraz sonucu tüm oyların yeniden sayılmasına karar verildi.

Muş'ta oylar tekrar sayılıyor, HDP tepkili: İl Seçim Kurulu Başkanı tehdit ediliyor

24 Haziran seçimlerinde Muş’un 4 milletvekili kontenjanından HDP 3, AKP 1 milletvekili çıkardı. AKP İl Seçim Kurulu’na başvurarak itiraz etti. İtirazı değerlendiren İl Seçim Kurulu tüm ilçelerdeki oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

Geçtiğimiz günlerde sadece geçersiz oylar sayılırken, AKP’nin son itirazı ile birlikte ilçelerde kullanılan tüm oylar yeniden sayılacak. Verilen karar doğrultusunda Bulanık ve Malazgirt ilçelerinin sayımının bugün, Varto ile Hasköy ilçelerinin sayımının yarın, Korkut ilçesinin sayımının ise pazar günü yapılmasına karar verildi.

‘MİLLETVEKİLLİĞİMİZ GASP EDİLMEK İSTENİYOR’

Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

“AKP hukuksuz bir şekilde 4. milletvekilini de almaya çalışıyor. Daha önce itiraz etmeyen AKP İl Örgütü, aleyhine bir sonuç çıkınca İlçe ve İl seçim kurullarına itirazda bulundu. İl Seçim Kurulu da itirazı kabul etti. Bu karara göre Türkiye’ye göre tüm sandıkların sayılması gerekir. Somut yasaya uygun bir neden gösterememiştir. Kendisine verilen talimatı yerine getirmek için böyle bir gerekçe yazmıştır. Biz de bunun üzerine YSK’ya başvurduk. İtirazımızı görüşmek üzere bugün toplanacaklar. Bütün itirazlarımızı reddeden seçim kurulları var ama AKP itiraz edince kabul ediliyor. Biz heyet olarak buradayız ve bunun takipçisi olacağız. Arkadaşlarımız tüm ilçelerde bulunuyor. Bu çifte standarttır ve HDP milletvekilini düşürme amaçlıdır. Seçim ile aldığımız milletvekilliğimiz gasp edilmek isteniyor.”

‘İL SEÇİM KURULU SİYASİ BASKI ALTINDA’

HDP’den Muş milletvekili seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit de İl Seçim Kurulu’nun siyasi baskı altında olduğunu düşündüklerini söyledi. Koçyiğit, “AKP burada 3 vekili almamıza tahammül edemiyor. Farklı güçlerle yaslanarak 3. vekili almak için her yolu deniyor. YSK’dan kendi kurallarına uymasını bekliyoruz. Her bir oyda halkımızın umudu var. Her bir oya sahip çıkacağız. Sürekli Ankara’dan buraya telefonlar geliyor. İl Seçim Kurulu başkanını yanımızda sürekli tehdit ediyorlar. Yani il seçim kurulu birçok noktada siyasi baskı altına alınmış durumda. AKP burada zorla bir vekili elimizden almaya çalışıyor. Bu oy sayımının tekrar tekrar yapılmasının gerekçesi budur. Şuana kadar yaptığımız itirazların tek bir tanesi bile kabul edilmedi” dedi.

Koçyiğit ile HDP’li vekiller Ayşe Acar Başaran, Berdan Öztürk, Meral Danış Beştaş ve Selçuk Mızraklı gelişmeleri takip etmek için Muş’a gitti.