Murat Bardakçı'dan yobazlara 'fetva' desteği: Karşı çıkmak dini kurallara hakarettir!

Habertürk'ün 'tarihçi' yazarı, gericilerin 'fetva' verme özgürlüğünü savundu, tepkiler içinse "Dinî kurallara hakarettir!" dedi.

Murat Bardakçı'dan yobazlara 'fetva' desteği: Karşı çıkmak dini kurallara hakarettir!

Habertürk yazarı Murat Bardakçı, ilahiyatçı Nurettin Yıldız’la birlikte son dönemde gericilerin laikliğe aykırı dinsel referanslarla verdikleri skandal niteliğindeki fetvalarına sahip çıktı.

Yıldız’ın fetvalarına gelen tepkiler için, “Günlerdir bu konu üzerinde yazılıyor, konuşuluyor, allâmelerimiz akıllarına ne gelirse söylüyorlar ve fetvaya verip veriştiriyorlar…” ifadelerini kullanan Bardakçı, yazısında önce ‘fetva’nın ne olup olmadığı konusunda okuyucularını ‘aydınlatmaya’ çalıştı. Fetvaların kendiliğinden değil, sorular üzerine verildiğini hatırlatan Bardakçı, “Gelen soruya verilen cevaba “fetva” denir ve fetva sorulan meselenin dinî bakımdan hükmünü belirler; yani din bu konuda ne emrediyor onu ifade eder.” dedi.

‘Fıkıhçı’ adı altında toplumsal yaşamı dinsel referanslara göre düzenlenmesini isteyen gericilerin fetvalarıyla ilgili yorumları liberal bakış açısıyla ‘kişisel tercih’e indirgeyen Bardakçı, gelen tepkilerin ise “dini kurallara hakaret” olduğunu savundu.

Bardakçı’nın yazısında ilgili bölümler şöyle:

“NURETTİN Yıldız’ın “asansörde halvet” konusunda bundan beş sene önce verdiği fetva yeni farkedildi ve ortalığı karıştırdı. Günlerdir bu konu üzerinde yazılıyor, konuşuluyor, allâmelerimiz akıllarına ne gelirse söylüyorlar ve fetvaya verip veriştiriyorlar…

Ama meselenin bilmedikleri yahut dikkate almadıkları önemli bir tarafı var: Fetvaların sorulan sorular üzerine verildiği, yani herhangi bir bahis hakkında dinî bakımdan endişesi olanların yetkisi bulunduğuna inandıkları kişilerin içtihadlarına başvurup fetva istedikleri…

Daha açık şekilde izah edeyim: Her fetva sorulan bir soru, daha doğrusu bir “meselenin” halledilmesi talebi ile verilir. Ortada ya bir soru vardır, yahut dinî bir konuda toplumda yanlış anlamanın veya hatalı davranışların ortaya çıkması üzerine fetvaya başvurulmuştur.

Gelen soruya verilen cevaba “fetva” denir ve fetva sorulan meselenin dinî bakımdan hükmünü belirler; yani din bu konuda ne emrediyor onu ifade eder.

***

Fetvadaki hükmü beğenir yahut beğenmez, benimser yahut benimsemezsiniz, o size ait bir meseledir ama konuyu, “Hangi devirde yaşıyoruz? Böyle hüküm mü olur? Bugün asansör de tartışma konusu yapılır mı?” çizgisine getirmek en basit ifadesi ile hem saçmalamak, hem de dinî kurallara hakarettir! Hükmü bu şekilde, yani “Aklıma yatmadı ise işe yaramaz, yanlıştır, çağdışıdır” mantığı ile değerlendirmek yerine fetvaya ve fetvanın dayandığı dinî kaidelere veryansın edeceğinize susar, sadece sizi bağlayacak olan bir karar verir, yani hükme uymazsınız, olur biter!”