Muhtarlara askerlik kıyağı geliyor

AKP ve müttefiki MHP'nin işbirliğiyle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi kapsamında muhtarlara askerliği erteleme hakkı da getiriliyor.

Muhtarlara askerlik kıyağı geliyor

Meclis’te AKP ve MHP’li vekillerden üyelerin oluşturduğu oluşturduğu Milli Mutabakat Komisyonu’nda hazırlanan taslakla mahalli idare seçimlerinde de seçilme yaşı 25’ten 18’e düşürülürken, askerliğini yapmış olma şartı kaldırılıp, askerliğini yapmamış adayların seçilmeleri halinde askerlik yükümlülükleri görevleri süresince ertelenecek.

Milliyet’ten Şebnem Hoşgör‘ün haberine göre 23 Ocak’taki ikinci toplantıda komisyon, “yerel seçimlere yönelik” uyum paketi üzerinden çalışmalarına başladı. AKP’deki komisyonca hazırlanan uyum paket taslağı MHP’nin görüşüne açılırken, bu toplantıda son dakikada bir değişiklik olmaması durumunda 15-17 madde olabileceği belirtilen paketin belli başlı maddelerinde mutabakat sağlandı. Buna göre anayasa değişikliğine paralel olarak, mahalli idare seçimlerinde de seçilme yaşı 25’ten 18’e düşürülecek, askerliğini yapmış olma şartı kaldırılıp, askerliğini yapmamış adayların seçilmeleri halinde askerlik yükümlülükleri görevleri süresince ertelenecek.

Muhalefetin tepkisi üzerine YSK Teşkilat Kanunu’ndan çıkarılan sandık kurulu başkanlarının ilçe seçim kurulu başkanı tarafından kamu görevlileri arasından belirlenmesini öngören düzenleme de uyum paketiyle yeniden TBMM gündemine gelecek.