MİT'in operasyonu sonrası Kosova'da kriz

MİT'in Kosova'da yaptığı sınır ötesi operasyonda 6 Gülen cemaati üyesi yakalandı. Operasyon sonrası ise Kosova Hükümeti'nde deprem yaşandı.

MİT'in operasyonu sonrası Kosova'da kriz

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Kosova’da yaptığı operasyon sonrası Kosova Başbakanı, İstihbarat Şefi ve İçişleri Bakanı’nı görevden aldı.

Kosova Başbakanı Ramuş Haradinac, Gülen yapılanmasına yönelik Kosova’da düzenlenen ve altı Türk vatandaşının gözaltına alınıp Türkiye’ye gönderildiği operasyonla ilgili kendisine bilgi verilmediğini söylemişti.

Haradinac  Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bugün, Kosova İstihbarat Servisi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 6 Türk vatandaşı sınır dışı edildi. Ben, başbakan olarak bu operasyonla ilgili bilgilendirilmedim. Bu yüzden, yasal ve anayasal yetkilerime uygun olarak hareket edeceğim” demişti.

Haradinac Facebook sayfasında yayımladığı açıklamasında ise “Bu operasyonda, sınır dışı etmenin aciliyeti dahil bazı unsurlar açık değil” ifadesini kullanmıştı.

“BASKIYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan, Kosovalı üst düzey bir hükümet yetkilisi ise, “Son haftalarda Türk makamlarından, Gülen okulları ve çalışanlarına karşı harekete geçmemiz yönünde çok büyük bir baskıyla karşı karşıya kaldık” dedi.

Erdoğan: MİT, Kosova istihbaratıyla işbirliği yaptı

Öte yandan olayın yaşandığı saatlerde Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile birer telefon görüşmesi yaptı. Ancak haberde, liderler arasında kaçırılma olayına dair bir konuşmanın yer alıp almadığı aktarılmadı.

Erdoğan daha sonra ise AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda bu konuyla ilgili açıklamalar yaptı.

Erdoğan, “En son Milli İstihbarat Teşkilatımız, Kosova istihbaratı ile yaptığı dayanışma içerisinde 6 tane Balkanlardaki en üst düzey FETÖ temsilcisini anlaşarak aldılar, getirdiler ve emniyet teşkilatımıza teslim ettiler.” dedi. “Neresi olursa olsun, bunları paketleyerek buraya inşallah getireceğiz. Burada da hesaba çekeceğiz.” ifadelerini kullandı.