Metin Akpınar'a 'telif' davasında ret yanıtı

Usta sanatçı Metin Akpınar'a telif haklarıyla ilgili hukuki mücadelesinde 'ret' cevabı verildi.

Metin Akpınar'a 'telif' davasında ret yanıtı

Sinemamızın usta isimlerinden Metin Akpınar, kendisinin de oynadığı Salak Milyoner, Köyden İndim Şehire ve Mavi Boncuk gibi filmleri için Kanal 7 ve Star TV’ye iki ayrı telif davası açtı.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; 6 filmiyle ilgili Kanal 7’ye açılan dava “Oyuncunun herhangi bir hakkı yok” denerek reddedildi. 5 filmi için Star TV’ye açtığı dava ise sürüyor.

Söz konusu karar, sinema camiasında tepkiyle karşılandı. Davalı kanalın cevap dilekçesinde şu sözlere yer verildi:

“Filmler, 1972-1974 yapımı. Eserlerin koruma süresi geçmiş ve 20 yıl sonra alenileşmiştir. Davanın reddini isteriz.”

GRUDA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Usta oyuncu Ayşen Gruda da, çevirdiği birçok filmin televizyon kanallarında defalarca gösterilmesine rağmen kendilerine herhangi bir telif hakkı verilmemesine tepki göstermişti. Eski rol arkadaşlarından Münir Özkul’un ölümünün ardından konuşan Gruda, şunları söylemişti:

“Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye’nin başı sağ olsun. Kafam takılan şeyler var. Neden öldükten sonra bu kadar vavelya kopartılıyor. Neden yaşarken büyük büyük insanlar anılmıyor. Bir şey daha… Acaba telif haklarını alabilecek mi? Bunun cevabını kim verecek bana? Bütün hayatım boyunca onunla oynadım. Bu arada hayat devam ediyor. Onu seyirciler fazlasıyla tanıyor. Klişe şeylerden nefret ediyorum. İnsanlar yaşarken iyi yaşamaları için hükümetlerin devletin onun arkasında yanında olması gerektiğini düşünüyorum.”