Metalde işçiler grev, patronlar lokavt dedi!

Metal işçilerine sömürü koşullarını dayatan MESS, üç sendikanın grev kararına karşı lokavt kararı aldı.

Metalde işçiler grev, patronlar lokavt dedi!

Metal sektöründe 130,000 işçiyi temsil eden üç sendikanın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenle anlaşamayarak 2 Şubat’ta grev kararı açıklamasının ardından patron sendikası MESS lokavt kararı aldı.

KAP’a dün akşamdan bu yana açıklamada bulunan Aygaz, Türk Traktör, Tofaş, Ford Otosan, Karsan , Otokar ve Arçelik Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) lokavt kararı aldığını ve grev uygulamalarına göre belirlenecek lokavt tarihinin daha sonra şirketlere bildirileceğini belirtti.

Üç sendika ile MESS arasında ekim ayında başlayan ve iki ay süren müzakerelerde MESS’in başta 3 yıllık sözleşme ve yüzde 3,2 zam dayatması olmak üzere birçok konuda uzlaşma sağlanamadı. Bunun ardından arabuluculuk görüşmeleri de anlaşmazlıkla sonuçlandı ve Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş ve Çelik İş grev kararı aldıklarını açıkladı.

İŞÇİLER GREVE HAZIRLANIYOR

Öte yandan işçiler 1 saatlik uyarı eylemleri ile grev kararlarını fabrika ve işyerlerine asarak ilan etmeye devam ediyor.

Birleşik Metal-İş üyeleri, 2 Şubat’ta yapmayı planladıkları grevin ilanını, Bursa’nın Mudanya ilçesinde kablo üretimi yapan Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. fabrikasının kapısına astı.

Grev ilanının asılmasının ardından Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar, Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ve vardiyadan çıkan yaklaşık 150 işçi, fabrikadan Mudanya İskele Meydanı’na kadar yürüdü.

Serdaroğlu, Mudanya’da faaliyet gösteren fabrikanın kapısına grev ilanını astıklarını vurgulayarak, “Metal işçileri 2 Şubat’ta haklarını almak için grevlerini başlatacak. Buradan selam olsun bu mücadeleyi yürüten metal işçilerine. Bursa, metal işçilerinin yoğun olduğu bir bölge. Biz buradan ateşi yaktık. Metal işçileri onların istediği 3 yıllık sözleşmeye imza atmayacak.” diye konuştu.