Merkez'in döviz rezervi 18.2 milyar dolara indi: Durum gerçekten vahim

Merkez Bankası'nın net döviz rezervinin geçen yıldan bu yana önemli oranda azaldığı,

Merkez'in döviz rezervi 18.2 milyar dolara indi: Durum gerçekten vahim

Merkez Bankası’nın verilerine göre, bankanın brüt döviz rezervinin 31 Ağustos itibarıyla bir önceki haftaya göre yaklaşık 2.5 milyar dolar azalışla 70.4 milyar dolara gerilediği belirtilmişti. Ancak bu rakamın da gerçek durumu ortaya koymaktan uzak olduğu verilerle bir kez daha ortaya koyuldu.

DÜNYA Gazetesi Alaattin Akdağ, yalnızca varlığı dikkate alarak değerlendirme yapmanın doğru olmadığını, zira Merkez Bankası’nın brüt rezervi içinde görünen tutarın önemli bir kısmının bankaların zorunlu karşılık olarak tuttukları döviz ve altın olduğunu hatırlatırken bankanın 31 Ağustos itibariyle elinde bulundurduğu net döviz rezervini açıkladı. Buna göre geçen yılın sonunda 27.6 milyar dolar olan net rezerv, son verinin oluştuğu 31 Ağustos’ta 18.2 milyar dolara geriledi.

Akdağ’ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Anlaşılan bıçak kemiğe bayağı bayağı dayanmış. Çünkü durum gerçekten vahim! Baksanıza Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın net döviz rezervi yalnızca ve yalnızca 18 milyar 151 milyon dolar.

Bu tutarın “net döviz rezervi” olduğunu, dış varlıklardan döviz yükümlülüklerinin düşülmesiyle bulunduğunu belirtelim.

Kaybın üçte biri ağustosta

Net döviz rezervinde sekiz ayda ortaya çıkan 9.4 milyar dolarlık kaybın üçte biri ağustos ayında yaşandı.

Net rezerv, ağustos ayında 3.1 milyar dolar azaldı. Bu azalmanın yarıdan fazlası da 24- 31 Ağustos haftasında oluştu. Merkez Bankası’nın net döviz rezervi, ağustos ayının son haftasında 1.8 milyar dolar geriledi. Rezerv, 10-17 Ağustos haftasında da 1.1 milyar dolarlık düşüş gösterdi.

Merkez Bankası’nın net döviz rezervinde mart ayında 2.5, ocak ayında da 1.7 milyar dolarlık gerileme oldu.

Bize ait olmayan dövizle ancak gösteriş yapabiliriz

Zaman zaman döviz rezervimizin 100 milyar doların üstünde olduğunu, hatta 120-130 milyarları bulduğunu söylüyor, bu tutarlarla mutlu oluyoruz. Oysa biliyoruz ki o dövizin tümü Merkez Bankası’nın değil.

Ortada bir varlık var, bir de yükümlülük. Yalnızca varlığı dikkate alarak değerlendirme yapmak doğru olabilir mi? Merkez Bankası’nın brüt rezervi içinde görünen tutarın önemli bir kısmının bankaların zorunlu karşılık olarak tuttukları döviz ve altın olduğu herkesin malumu.
Hem Merkez Bankası’nın gerçekten 100 milyar dolar civarında net döviz rezervi olsa, döviz kurları bırakın böyle tırmanıp gitmeyi çok küçük dalgalanmalar dışında kıpırdamazdı bile.”