Merkez Bankası'ndan 2019 raporu: Enflasyon yüzde 5'e inecek, dalgalı döviz rejimi devam edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), '2019 Yılı Para ve Kur Politikası' raporunu yayınladı.

Merkez Bankası'ndan 2019 raporu: Enflasyon yüzde 5'e inecek, dalgalı döviz rejimi devam edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ‘2019 Yılı Para ve Kur Politikası’ raporunu yayınladı.

TCMB, halen yüzde 20’lerin üzerinde olan enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi, daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde “istikrar” kazanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Para politikasının “enflasyonu hedefe yaklaştıracak şekilde” oluşacağını kaydeden TCMB, repo ihalelerinin temel fonlama aracı olarak kullanılmaya devam edileceğini duyurdu. Merkez Bankası, 2019 yılında 8 faiz toplantısı planlandığını bildirdi.

Açıklamada, TCMB’nin temel hedefinin “finansal istikrarı sağlamak” olduğu söylenirken, “fiyat istikrarı açısından destekleyici bir unsur olan finansal istikrarın da gözetilmeye devam edileceği” belirtildi.

“DALGALI DÖVİZ KURU DEVAM EDECEK”

Merkez Bankası’nın açıklamasında ayrıca döviz kuru politikalarıyla ilgili olarak da “Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir. Uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz arz ve talebini belirleyen esas unsurlar, iktisadi temeller, uygulanan para ve maliye politikaları, uluslararası gelişmeler ve beklentilerdir. TCMB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.