"Meriç'in altında binlerce ceset var"

Alman Bild gazetesi, son dönemde yurtdışına kaçak yolla çıkmak isteyenlerin boğulma haberlerine konu olan Meriç Nehri ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

Almanya gazetesi Bild’in muhabirleri Liana Spyropoulou ve Giorgos Moutafis, Türkiye-Yunanistan sınırında göçmenlere mezar olan yerlerin başında gelen Meriç nehriyle ilgili bilinmeyenleri araştırdı.

Habere göre, 2016 yılında zirveye ulaşan göç dalgasının Meriç Nehri’nin derinliklerinde gömülü binlerce insan bıraktığı tahmin ediliyor. Muhabirlerin bugüne kadar tutulan kayıtlar ve bölgede yaptığı araştırmalara göre, nehirin altında bin 300’den fazla ve belki de bulunması mümkün olmayan ceset yatıyor.

“BU SADECE İYİ BİR SENARYO”

Meriç nehrinin kıyısında sınıra en yakın yer olan Yunanistan’ın Maraş köyü, yaşananlara evsahipliği yapan bir bölge olarak öne çıkıyor. Gazeteye konuşan bölge valisi Dimitris Hatzigakidis yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor:

“Bu köyde 100 kişiden azız. Ancak göçmenlerin kaçmak için kullandığı rotaların başında gelen bu köy göçmenler için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Özellikle 2016 yılında buraya gelen binlerce kişiye kıyafet, yemek sağladık, bebeklere süt verdik. Burada yaşananları hayal bile edemezsiniz. Gecenin bir köründe bebek çığlıklarıyla uyanıp, dondurucu soğukta ıslak kıyafetlerle çaresizce bekleyen bir sürü insanla karşılaşmak… Ve bu sadece iyi bir senaryo. Geriye kalan herkesin öldüğü düşünüldüğünde bu insanlar bu halleriyle oldukça şanslı…”

Dimitris Hatzigakidis, “Avrupa’ya ulaşma umuduyla nehirden karşı karşıya geçerken kaybolan binlerce insandan yalnızca bazılarının cesedinin bulunduğunu belirtirken, “Burada, Türkiye ile görünmez sınırımızın olduğu bu bölgede binlerce ceset yatıyor. Ancak kimse bu insanların burada olduğunu, neden buraya geldiklerini ve neler yaşandığını bilmiyor” diyor.