Menderes Deltası'ndaki kirlilik binlerce balığın ölümüne yol açtı

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinden geçen tahliye kanalında, son iki gündür toplu balık ölümleri yaşanıyor.

Menderes Deltası'ndaki kirlilik binlerce balığın ölümüne yol açtı

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içerisinde binlerce balığın telef olduğu tahliye kanalında 3 kilometre boyunca toplu balık ölümleri görüldü. Milli park yetkilileriyle birlikte Söke ve Didim Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerinde görevli su ürünleri uzmanları balıklardan ve sudan numuneler aldı.

Tahliye kanalı ile Büyük Menderes Nehri’nin birleşerek denize aktığı alanda iki gündür görülen balık ölüleri suyun yüzeyini kapladı. Biyolojik çeşitlilik açısından bölgenin en zengin ve hassas alanlarından biri olan delta, 256 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Başta nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan Tepeli Pelikanlar olmak üzere birçok kuş türünün ölü balıkları yedikleri görüldü. Ölü balıkları yiyen kuşlarının akıbetinin ne olacağı konusunda takibe başlandı.

Bölgede faaliyet gösteren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, biyolojik çeşitlilik açısından bölgenin en zengin ve hassas alanlarından biri olan deltanın 256 çeşit kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirtti. Sürücü, “Başta nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan tepeli pelikanlar olmak üzere birçok kuş türünün bayram yapmışçasına ölü balıkları yedikleri görüldü. Ölü balıkları yiyen kuşlarının akıbetinin ne olacağı belli değil” dedi.

“SU DEĞİL ZEHİR TAŞIYOR”

Büyük Menderes Deltası’nda, nehrin geçtiği bu bölgenin çok hassas ekosistemleri barındırdığına dikkat çeken Sürücü, “Sudaki bu sorunun sonucunda sadece balıklar değil, nehir ekosisteminde yaşayan diğer canlılar da olumsuz etkilenecektir. Türkiye’nin en önemli sulak alanları arasında yer alan Büyük Menderes Deltası zengin türlere ev sahipliği yapmaktadır. Ancak tam ortasından geçen ve 584 km. havza boyunca kıvrılarak gelen Büyük Menderes Nehri ne yazık ki havzanın tüm kirliliğini buraya taşımaktadır. Menderesin kirliliğinin haricinde tahliye kanalı ise deyim yerindeyse su değil, zehir taşımaktadır. Bundan en çok delta ekosisteminde bulunan canlılar etkilenmekte ve deniz de kirletilmektedir” dedi.