Menbiç'te zorunlu askerlik uygulaması başlatıldı

Menbiç kentinde SDG'ye bağlı Menbiç Askeri Meclisi tarafından zorunlu askerlik uygulaması başlatıldı.

Menbiç'te zorunlu askerlik uygulaması başlatıldı

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki Menbiç kentinde zorunlu askerlik uygulaması başlatıldı. Türkiye’nin “Menbiç’e operasyon yapacağız” açıklamalarından sonra zorunlu askerliğin başlaması nedeniyle bazı Arapların zorunlu askerliğe karşı çıktığı iddia ediliyor.

Menbiç Askeri meclisinin Nisan ayı sonunda çıkardığı kararla Menbiç’te yaşları 18-30 arasındaki gençlerin birliklerine teslim olup askerlik yapmaları için 5 Mayıs tarihine kadar süre tanımıştı. Karara tepki gösteren bazı esnafların kepenk indirdiği iddia ediliyor. Arapların da zorunlu askerliğe karşı çıktığı iddia ediliyor.

 ‘IŞİD TEHLİKESİ VAR’

Konuyla ilgili Sputnik’ten Hikmet Durgun’a konuşan Menbiç Savunma Komitesi Başkanı Kasım Remo, şöyle konuştu:Zorunlu askerliği mecburen, ihtiyaçtan çıkardık. Çünkü IŞİD tehlikesi var. Terör tehlikesi halen var. Menbiç’in savunulması ve sınırlarının korunması gerekiyor. Menbiç’te zorunlu askerlik 9 aydır. Menbiçli gençler kendileri gelip asker oluyor. Görevlerini yapıyorlar. Askerlik yapmasına koşulları uygun olmayanların ise tecillerini yapıyoruz. Hasta olan, ailesine bakan, öğretmen ve öğrenci olan ya da ailesinden şehidi olan varsa askerliğini tecil ediyoruz. Kardeşi YPG veya SDG’den olan varsa onların da askerliğini tecil ediyoruz. Askerlikle ilgili hiçbir zorun yok. Şimdi bir devremiz de başladı.

Arapların da Menbiç’te zorunlu askerliğe katıldıklarını ve itiraz etmediklerini savunan Remo, Arapların askerliğe karşı çıktığı yönündeki iddiaları ise reddetti.

Suriye’nin Kuzeyinde SDG’nin yönettiği kentlerde zorunlu askerlik uygulaması bulunuyor. 18 ile 30 yaş arasındaki erkekler 9 aylık askerlik yaparken, kadınlar için ise herhangi bir zorunluluk bulunmuyor.