Menbiç'te ABD ve Türkiye'nin 'ortak devriye'si başladı

Suriye'nin Menbiç kentinde ABD ordusuna bağlı birlikler ve TSK'nın birlikte ortak devriye faaliyetine başladığı öğrenildi.

Menbiç'te ABD ve Türkiye'nin 'ortak devriye'si başladı

Suriye’nin Menbiç kentinde ABD ordusuna bağlı birlikler ile TSK’nın birlikte “ortak devriye” faaliyetine başladığı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD’nin ortak deriye görevi için verilen eğitimlerin tamamlandığını belirterek, “Bugün yarın müşterek devriye başlayacak. Bunun sonunda YPG’nin çekilmesi, çekildikten sonra Münbiç’teki ağır silahların toplanması ve sonunda da gerçek Münbiçlilerin, Münbiç’in yönetimine hâkim olması. Yapılan plan, yol haritası bu. Bu istikamette ilerliyoruz, devam ediyoruz. Daha sonra tabii Fırat’ın doğusunun temizlenmesi söz konusu olacak. Münbiç’ten sonraki çalışma noktamız, çalışma alanımız olacak” demişti.

Türkiye ve ABD Haziran ayında, YPG’nin Menbiç’ten çıkarak Fırat Nehri’nin doğusuna çekilmesi konusunda anlaşmıştı. TSK ve ABD güçleri o tarihten beri Menbiç’in etrafında ayrı ayrı devriye görevi yürütüyordu.

Menbiç kentinde, birlikte yürütülecek ortak devriye faaliyetlerine katılacak askeri personelin katıldığı eğitim, Gaziantep’te “güvenlik” nedeniyle adı açıklanmayan bir kışlada yapılmıştı.

İki ülkenin Suriye’nin izni olmaksızın ve uluslararası hukuka aykırı şekilde bölge topraklarında askeri varlık bulundurması Şam yönetiminin tepkisini çekerken, Ankara’nın işbirlikçi politikasını da bir kez daha ortaya koyuyor.