Memleketten çürüme manzaraları:13 yaşındaki çocuğa 'evli misin?' sorusu

Aile Bakanlığı, sosyal yardım programlarından faydalanılmasını sağlamak için okullarda 12 yaş üstü çocukların yanıtlaması amacıyla form dağıttı...

Memleketten çürüme manzaraları:13 yaşındaki çocuğa 'evli misin?' sorusu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, öksüz-yetim programından faydalanabilecek çocuklara ulaşmak ve gelir tespiti yapmak için ilköğretim okulu öğrencilerine, ‘hane beyan formu’ dağıttı. Eskişehir’de dağıtılan formda, 12 yaşından büyük tüm bireylerin evli ya da bekar olduklarına ilişkin medeni hal durumu ve çalışıp çalışmadıklarının yazılması istendi.
Üç sayfalık formda “Uygun bir iş teklifi almanız durumunda çalışır mısınız? Son bir yıl içinde kaç aydır işsizsiniz?” soruları da yöneltildi. Formda, “Hanede kayıtlı 12 yaşından büyük tüm bireylerin medeni hallerinin yazılması, hanede kayıtlı 12 yaşından büyük tüm bireylerin çalışıp çalışmadığı, çalışıyorsa hangi sektörde, çalışmıyorsa nedeninin yazılması gerekmektedir” denildi.

Sözcü’den Deniz Ayhan‘ın haberine göre Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, Aile Bakanlığı’nın dağıttığı forma tepki göstererek, “Belgede çocukların medeni durumunun sorulması, çocuk gelinleri çağrıştırıyor. Ayrıca okulda olması gereken çocuklar için ‘çalışma’ soruları da çocuk işçiliği akla getiriyor. Temel itirazımız, sosyal devletin ortadan kaldırılması sonucunun yardım ve sadaka toplumuna dönüşmesidir” dedi.

Okullara dağıtılan formu TBMM gündemine de taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer de “12 yaşındaki çocuğa evli misin çalışıyor musun? diye soruluyor. Eğer amaç çocuk işçileri tespit etmekse ya da 12 yaşını doldurmuş ve evlendirilmiş çocukları tespit etmekse, bakanlığın ulaşabileceği birçok veri var. Fakat hükümetin genel tavrı doğruların peşinde olanları yok saymak… Bakanlık bu formdaki sorulanlarla neyi amaçlıyor? ” diye sordu.