Memleket sohbetleri tüm hızıyla devam ediyor

Türkiye Komünist Hareketi(TKH)'nin aylık olarak siyasal gelişmeleri yorumladığı "Memleket Sohbetleri" bu haftasonu da tüm hızıyla devam etti.

Memleket sohbetleri tüm hızıyla devam ediyor

Türkiye Komünist Hareketi(TKH)’nin aylık olarak siyasal gelişmeleri yorumladığı “Memleket Sohbetleri” bu haftasonu da tüm hızıyla devam etti. Geçtiğimiz haftalarda bir dizi il ve  İstanbul’un çeşitli ilçelerinde gerçekleştirilen Memleket Sohbetleri bu haftasonu Beşiktaş, Şişli ve Kadıköy’de yapıldı. “Yeni yılda Türkiye ve Dünya’daki gelişmelerin ışığında solun görevleri” başlığında gerçekleştirilen toplantılarda son dönem Ortadoğu ve Türkiye’deki siyasal gelişmeler ele alındı.

“Emekçilerin temsiliyetini üstlenmek temel görevimiz”

Cumartesi günü Beşiktaş’ta gerçekleştirilen toplantıya TKH MK üyesi Irmak Ildır katılırken, toplantıda iç ve dış siyasette AKP’nin adımları ele alındı. Suriye’deki gelişmelerle birlikte AKP’nin politik hattında değişiklikler yaşandığına dikkat çekilen toplantıda, bu durum iç siyasette de kimi maliyetler yaratıldığına dikkat çekildi.

Toplantıda AKP’nin yerleştirmeye çalıştığı rejimin kısıt ve olanaklarla beraber ele alınması gerektiği ifade edildi. 2019 seçimlerinin de ele alındığı toplantıda, düzenin emekçileri şu ya da bu seçeneğe sıkıştırmaya çalıştığını, sosyalistlerin sıkışmayı kırmak için emekçilerin temsiliyetini üstlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Toplantı katılımcıların soru ve katkılarıyla son bulurken, toplantının diğer semt ve ilçelerde de yapılması gerektiği vurgulandı.

“Sol önündeki seçenekleri değerlendirmeli”

Pazar günü Kadıköy ve Şişli de devam eden sohbetlerin Kadıköy ayağına TKH MK üyesi Hüsnü Atlıkan katıldı. Atlıkan toplantıda bölgede emperyalizmin tercihlerine vurgu yaparken, bu tercihlerin sonucunda 1917 etkisinde kurulan rejimlerin tasfiye edildiği üzerinde durdu. Atlıkan emperyalizmin tercihlerinin Büyük Ortadoğu Projesi ile somutlandığını belirtirken, Ortadoğu’da şekillenen tasfiyelerin tarihsel arka planına değindi.

Atlıkan bölgede Kürt denkleminin ortaya çıkardığı sonuçlara da değinirken, TKH’nin bu konudaki tutumuna da değindi. Toplantıda 2019 seçimlerinin bu zemin üzerinden değerlendirilmesi gerektiği konuşulurken, Türkiye’de rejimin ideolojik arka planı üzerinde de duruldu. Önümüzdeki dönem düzen açısından bir sınama olduğu belirtilirken, seçimlerde solun önünde üç seçenek bulunduğunu ve bu seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

“Ülke siyasetindeki denklemi ancak sosyalist hat değiştirebilir”

Memleket sohbetlerinin son ayağı Şişli’de TKH MK üyesi Murat Yurttaş’ın katılımıyla yapıldı. Yurttaş konuşmasına emperyalizmin son dönem yönelimleri üzerine başlarken, İran’daki gelişmelerin bu yönelimlerle beraber ele alınması gerektiğini ifade etti. İran’daki gelişen eylem dalgasının emperyalizmin bölgesel politikalarıyla ilgili olduğunu ifade eden Yurttaş, buna karşın emperyalist müdahale isteğinin gerici molla rejimini aklayamayacağını, mollalarının emperyalist sistemle derin bağlarının olduğunu ifade etti.

Benzer bir durumun Türkiye açısından da olduğunu söyleyen Yurttaş, ülke siyasetinin sağa kaydığına dikkat çekti. Sağa kaymış ülke siyasetinde sol unsurların da buna göre dizildiğini ifade eden Yurttaş, bu denklemin değişmesinin ancak sosyalistlerin bağımsız hattının ete kemiğe bürünmesiyle mümkün olacağını belirtti. Toplantı katılımcıların “sosyalist cumhuriyet” vurgusuyla sona erdi.

Memleket Sohbetleri önümüzdeki ay çeşitli il ve ilçelerde yapılması planlanıyor.