MEB'den okullara 'Öğrenci Andı' talimatı: Okutmayın, konuşmayın...

MEB’in 'Öğrenci Andı' konusunu öğretmenler arasında bile konuşulmaması talimatı verdiği ortaya çıktı.

MEB'den okullara 'Öğrenci Andı' talimatı: Okutmayın, konuşmayın...

Danıştay’ın okullarda ‘Öğrenci Andı’ okutulmasının geri getirilmesi yönündeki kararını uygulamayan ve temyize götüren MEB’in konunun öğretmenler arasında dahi konuşulmaması talimatı verdiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet‘ten Ozan Çepni’nin haberine il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından okullara gönderilen genelgelerle ‘Öğrenci Andı’nın öğretmenler arasında konuşulması bile yasaklandı.

Okullara gönderilen genelgede, Danıştay’ın kararı hatırlatılırken “Ancak yargı sürecinin tamamlanmamış olması ve Milli Eğitim Bakanlığımızca herhangi bir emir gelmediği sürece, hepimizin ortak hassasiyeti olan Andımız ile ilgili olarak, okullarda öğretmenleri ihtilafa düşürecek, polemik oluşturacak konuşmalardan kaçınılması ve konu ile ilgili mevcut uygulamanın dışında herhangi bir uygulama yapılmaması hususunu bilgilerinize rica ederim.” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan MEB, temyiz sürecini de uzatmaya başladı. Danıştay 8. Dairesi’nin ‘Öğrenci Andı’nı kaldıran yönetmelik değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına karşı hazırladığı temyiz dilekçesinde andın “çağdışı ve bilimsel değil” diyerek eleştiren, faşizm ve komünizm uygulamalarına benzeten bakanlık haftalar geçmesine karşın düzeltme için adım atmadı.

MEB, temyiz dilekçesinde “Türkler kendi çağdaşı unsurlara göre ulus bilincine en geç ulaşan topluluktur. Türkiye Cumhuriyet’ini kuran kadro zaten gecikmiş olan süreci hızlandırmak için yoğun çaba harcamıştır. Öğrenci Andı işlevselliğini yitirmiştir. Hal böyleyken 21. yüzyıl Türkiye’sinde 30’lu yılların ritüellerini benimsemek anakronik (çağdışı) bir yaklaşım olacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

MEB, tepkilerin ardından ek dilekçe ile hatanın düzeltileceğini belirtse de haftalar geçmesine karşın henüz yeni bir dilekçenin Danıştay’a sunulmadığı öğrenildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun son kararı vereceği dava öncesinde, davacı sendikalar ise ‘ek beyan’ verilmeden mahkemeye görüşlerini iletmek zorunda kaldı.