MEB binlerce kreşi Diyanet'e bıraktı!

Diyanet’in ve derneklerin açtığı kreş sayısı, 2015-2016 öğretim yılında 692 iken 2016-2017 öğretim yılı ilk döneminde 1448’e, ikinci döneminde ise 1552’e yükseldi.

MEB binlerce kreşi Diyanet'e bıraktı!

AKP’nin eğitimde gericiliğin gazına bastığı son dönemde Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumlulukları bir bir Diyanet’e ve belediyelere devrediliyor.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in sorusu üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyelere bağlı derneklerce açılan ve 4-6 yaş arası çocukların gittiği kreşlerin sayısının 692’den 1552’ye yükseldiğini açıkladı. Yılmaz’ın yazılı yanıtına göre, 2016-2017 öğretim yılı ikinci dönemi itibarıyla toplam 104 yeni kreş açıldı. Bir önceki yıl 21 bin 20 olan öğrenci sayısı ise 51 bin 327 oldu.

Bakan Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan kurumların programlarının ve işleyişinin Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde yürütüldüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmayan kamu kreşleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı izni ile açılan kreş ve gündüz bakım evlerinin eğitim denetimlerinin ise Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapıldığını, bu kurumların eğitim programlarının da Bakanlık tarafından geliştirildiğini belirtti.

KABUL EDİLEMEZ

Bakan’ın yanıtını değerlendiren Adıgüzel, “Diyanet’e bağlı kurumlarda program ve işleyişin tamamıyla Diyanet’e bırakılması kabul edilemez. Hele ki son dönemlerde, kamuoyunda Diyanet’e ilişkin soru işaretleri ayyuka çıkmışken, 4-6 yaş gibi etkiye en açık bir yaş grubundaki çocuklara yönelik her türlü programın içeriğinin sıkı bir denetimden geçmesi gerekir. Özellikle yoksul ailelerin çocuklarını hedef alan bu kurumlardaki program ve işleyişin çocuğun iyi halini ve gelişimi destekleyen ortamı ne ölçüde sağladığına dair endişeler giderilmiş değil. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz bu kurumlarda eğitim veren eğiticiler kim? Formasyonları çocuk gelişimine ne ölçüde uygun? Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumlu olduğu işi, Diyanet hangi uzmanlık alanı, hangi uzman eğitimcilerle yürütüyor” diye sordu.