Mansur Yavaş adaylık iddiaları hakkında konuştu: Belediyeci Mansur Yavaş olarak anılmayı isterim

CHP ve ‘İyi Parti’ ittifakının 2019 yerel seçimlerinde Ankara adayı olarak konuşulan Mansur Yavaş, adaylık sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Mansur Yavaş adaylık iddiaları hakkında konuştu: Belediyeci Mansur Yavaş olarak anılmayı isterim

CHP ve ‘İyi Parti’ ittifakının 2019 yerel seçimlerinde Ankara adayı olarak konuşulan Mansur Yavaş, adaylık sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan’ın sorularını yanıtlayan ve ‘karar arefesinde’ olduğu yazılan Yavaş, “Siyasetçi değil, Belediyeci Mansur Yavaş olarak anılmak isterim” diyerek adaylık iddialarını doğrulamışa benziyor.

Takan köşesinde, “Mansur Yavaş, Millet İttifakının ortak odayı olacak mı?” sorusuna Yavaş’ın, “gayet sakin ve dikkatli bir üslupla kararın sadece kendisine ait olmadığının” altını çizdiğini yazdı.

“İki seçime girdiniz. 2009 ve 2014… 31 Mart seçimleri için sürekli isminiz geçiyor. Ankara için siyasi atmosferi nasıl tanımlıyorsunuz?” sorusuna Yavaş, “ 2014’teki seçim, biliyorsunuz çok şaibe ile sonuçlandı. Birçok kamu kuruluşu bu işe bulaştı. Bakanlar; normal seçimde ortalıkla görünmemesi gereken görevini devretmesi gereken İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı bizzat o günkü bakanlar dahil oldular. Seçim sırasında seçim merkezlerine gittiler filan… Ve seçime şaibe katılmış oldu. Bu da Ankaralının içinde ahdetti. Yani verdiğim oyun sandıktaki oyun gerçeğe yansıtılamaması gibi çalınması gibi düşünceler de bizim hakkımızın yendiğini ve otomatikman bizim orayı hak ettiğimizi düşünerek yine bizim Ankara’da hatırlanmamıza sebep oldu ve görüyorum ki şimdi de kuvvetli bir şekilde Ankaralılar bu 2014’ün hesabını sorup hakkı hak sahibine teslim etmeye kararlı görünüyorlar.” yanıtını verdi.

‘GÖKÇEK GİTTİ, ANKARA’DA HUZUR VAR’

“Aradan 2 dönem geçti. İsminiz sürekli hep Ankara belediye başkanı adayı olarak gündeme geliyor. Sizce neden?” sorusuna Yavaş şu cevabı verdi: “Kucaklayıcılık… Bunu çok rahat söyleyebilirim. Gökçek gitti yerine Sayın Tuna geldi. Belki insanların bir çoğu farkında değil ben farkına varmaları için bunu özellikle söylüyorum. Sayın Tuna, kendince bir takım hizmetler yapıyor yapamıyor, bunun takdirini vatandaş yapacak ama çok önemli bir şey var Ankara’da. Ankara’da Gökçek gitti Ankara’da huzur var. Ankara’da artık böyle belediyenin her hatalı işlem yaptığı zaman vatandaşı suçlayan işi gücü bırakıp kendi işini bırakıp siyasete soyunan bir yönetim yok. Zaten benim baştan beri hep arzuladığım anlatmak istediğim buydu. Belediye başkanı işini yapacak. Belediye başkanı bu kadar siyasetin içinde yer alamaz. Kucaklayıcılık, kapsayıcılık, insanları ötekileştirmemek en önemli unsurlar tercih edilmemde diye düşünüyorum. Çünkü bu dil de Ankaralının aradığı bir dil ki, ben 2 seçimdir hem oyları artırarak bir de her kesimden oy alarak seçimleri sonuçlandırdım.”

Söyleşide sık sık “Ankaralı aday” vurgusu yapan Yavaş,  “…Bu arada bir de büyükşehir uygulamasından dolayı Ankara’nın ilçeleri çok zarar gördü. Biz o zaman anlatamadık ama maalesef insanımız bazı şeyleri yaşayarak gördü. Su paraları, hafriyat, inanılmaz masraflara boğuldular. Daha önce görmedikleri paraları, bedelleri ödemeye başladılar. Bu da gelip Ankara’ya dertlerini anlatamamak olunca öyle bir sorun olunca ortada şimdi özellikle Ankara’nın civarından özellikle Ankaralı bir belediye başkanına özlem oldu. Bir diğer konu, Ankara’nın kendine has değerleri var. Bunlar çok ortaya çıkarılmamıştı. Bunları çıkarabilmesi için de insanın Ankara kültürünü özümsemesi, bilmesi gerekiyor. Bu nedenle de Ankaralının bunu arzu ettiğini düşünüyorum çünkü Ankara’nın kendi kültürü yok olmak üzereydi. 2009’da benim adaylığımdan sonra tekrar hatırlandı. Demek ki rekabet her zaman kötü olmuyor. Olumlu yönde Ankara’nın kültürünü yeniden ortaya çıkarılmasına sebep oldu.” açıklamalarını paylaştı.

‘ÖZHASEKİ’Yİ ANKARALILAR BİLMİYOR’

“İktidar partisi bir Kayseriliyi aday gösterdi Sayın Mehmet Özhaseki’yi. Eğer siz aday olursanız bir Ankaralı olarak bu seçim yarışını nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna ise Yavaş, “Yaşayıp görmek lazım. Çünkü Sayın Özhaseki’nin nasıl bir belediye başkanlığı yaptığını, nasıl bir belediyecilik yaptığını sadece Kayserililer biliyor. Ankara’dakiler bilmiyor. Bunu yaşayıp görecekler. Ama benim nasıl bir belediye başkanı olacağımı hem 2009 hem 2014 vaatleri bir de çok yakında yılda 300-400 bin Ankaralının gittiği Beypazarı’nda yapılanları zaten görüyorlar. Dolayısıyla Özhaseki Ankara için bir meçhul. Bu meçhulden dolayı da ben Ankaralıların tereddüt edeceğini ve oy vermeyeceklerini düşünüyorum.”

Yavaş’ın Ahmet Takan‘a verdiği diğer yanıtları şöyle:

-Sizce bugün itibariyle Ankara’nın en büyük problemi ne?

“Ulaşım… Çünkü, bu çarpık yapılaşma nedeniyle Ankara artık yaşanmaz hale geldi. Bunu etrafımıza baktığımızda da şöyle hemen görüyoruz. Belli saatlerde trafik falan kesinlikle çalışmaz oldu. Hizmetlerin pahalılığıdır halen. Gri bir kenttir hâlâ Ankara, bunu aşamadı.”

-Mansur Yavaş aday oldu kazandı. İktidarın hoşuna gitmeyen belediye başkanları ile ilgili tutumları da çok açık ortada. Tayyip Erdoğan iktidarı ile nasıl çalışacaksınız?

“Ben belediye başkanı iken Beypazarı’nda 6 buçuk yıl muhalefetle çalıştım. Ama 6 buçuk yıldır hiçbir sorun çıkmadan karşılıklı anlayışla ve üstelik o günkü iktidardaki birçok bakan ve yöneticiden de yardım aldım açıkçası. Yani böyle, belediye başkanı siyaset yapmazsa iktidarla çatışmaz. Çünkü ben belediye başkanı olduğum zaman rozetimi çıkarıyorum sadece işime odaklanıyorum. Ama buna rağmen iktidar tarafından müdahale edilirse burası başkent, yani herhangi bir hizmetin aksaması burada hükümeti de etkileyecek büyük boyuttadır. Yani sıradan bir kent değil burası. Anadolu’nun herhangi bir 300-500 bin 100 bin nüfuslu bir şehri değildir. Ankara’da hayat durursa Türkiye’de hayat durur. Bu nedenle ben Ankara’da hizmetin bilerek, siyaseten aksatılabileceğini düşünmüyorum açıkçası ama biraz da bu belediye başkanının kendi tarzıyla ilgilidir. Ben de bunu açık açık herkese belediye başkanının rozetini çıkarıp herkese eşit davranacağını düşünüyorum çünkü iktidar bunu engellerse kendi de hizmet alamayacaktır. Bunun sorumlusu da kendi olacaktır.”

-Siyasete gün geldiğinde nokta koyduğunuzda, siyasetçi Mansur Yavaş olarak mı yoksa belediyeci Mansur Yavaş olarak mı anılmak istersiniz?

Belediyeci Mansur Yavaş olarak anılmayı isterim.