Manifesto Fikri Işık'a hatırlatıyor: Suriye'deki ölümlerin sorumlusu kimlerdir?

Manifesto Fikri Işık'a hatırlatıyor: Suriye'deki ölümlerin sorumlusu kimlerdir?

Manifesto Fikri Işık'a hatırlatıyor: Suriye'deki ölümlerin sorumlusu kimlerdir?

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, CNN TÜRK’te Hakan Çelik’in Hafta Sonu programına katıldı. Işık programda “Kılıçdaroğlu’nun Esad ile görüşün çağrısına” ilişkin ise yalan ve manipülasyon dolu bir cevap verdi.

Işık verdiği yanıtta; “Esad kim? Türkiye neden Esad’la irtibatı kesti. Cumhurbaşkanı istediği için mi? Hayır. Esad nedeniyle 1 milyona yakın kişi hayatını kaybetti. 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan bir adamla bu kadar görüşmek istiyorsunuz? Kılıçdaroğlu’na sormak istiyorum. Türkiye ile biliyorsunuz Suriye’nin ilişkileri gayet iyiydi. Ama ne zamana kadar. Masum insanların üzerine bomba yağdırana kadar. Niye değişti? Esad katliam yaptırınca… Türkiye, Esad’a karşı haklı bir tavır koydu. Bu durumun insani değerler açısından nasıl bir izahı olabilir? Şunu da sormak lazım Esad’ın ipleri kimin elinde? E zaten Türkiye, Rusya ile görüşüyor. Bir çözüm varsa İran-Rusya ve Türkiye arasında kurulabilir.” Şunu da bilin Suriye demek Esad demek değildir. Milyonlarca insanı evinden barkından etmiş bir cani için Türkiye’yle mutlaka diyalog kurmalı derseniz sizin insaniyetinizi sorgulamak gerekir. Biz de Suriye’nin toprak bütünlüğünü önemsiyoruz ama bu Esad’la sağlanamaz.” ifadelerini kullanırken, Gazete Manifesto olarak Işık’a kullandığı manipülatif ifadelere ilişkin bir hatırlatma yapmak istiyoruz.

Öncelikli olarak Işık’ın “Suriye’de 1 milyon insan öldüğü” ifadesi maddi olarak yanlış. Zira Suriye’de BM ve Uluslararası Gözlemcilerin verdiği raporlar doğrultusunda 400 bin kişi öldü.

Suriye’deki ölümlerin sorumlusunun Esad olduğu iddiası ise gerçekleri yansıtmıyor. Suriye’de hayatını kaybeden insanların önemlice bir kısmını Suriye ordusu askerleri ve Suriye güvenlik güçleri oluşturmakla beraber Suriye’de yaşanan sivil kayıpların altında emperyalizm destekli cihatçı çetelerin saldırıları bulunuyor.

Esad’ın Suriye demek olmadığını iddia eden Işık’ın bu yorumu Türkiye’nin de Erdoğan olmadığı gerçeğini akıllara getirirken, Esad’ın Suriye halkı nezdinde büyük bir güvenilirliği olduğunu hatırlatmak gerekiyor.