Mahmut Makal yaşamını yitirdi

Köy Enstitülü eğitimci ve yazar Mahmut Makal bu sabaha hayata gözlerini yumdu.

Mahmut Makal yaşamını yitirdi

Edebiyatımızın yaşayan önemli isimlerinden eğitimci ve yazar Mahmut Makal, bu sabah 88 yaşında aramızdan ayrıldı.

1930 yılında Aksaray’ın Gülaçağ ilçesinde bulunan Demirci kasabasında doğan Mahmut Makal, 1950’de köy edebiyatı akımını başlatmıştı.

Öğretmen ve yazar olan Makal, tedavi gördüğü Hacettepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

KÖY ENSTİTÜLERİ’Nİ BÖYLE ANLATMIŞTI…

Kendisi de Konya İvriz Köy Enstitüsü’nde yetişen Makal, kendisiyle yapılan bir röportajda, Köy Enstitüleri’ni şöyle anlatmıştı:

“Köy Enstitülerinde, insanoğlunun erdeminin ve yaratıcılığının, elleriyle beyni arasında kurabileceği uyumla doğru orantılı olduğu gerçeğine uygun biçimde yetişiyordu yeni insan. Eğitimin gerçek ereği, halk kaynağını harekete geçirmek, üstündeki karanlık perdeyi, yetişen çocukların eliyle kendisinin yırtıp atmasını sağlamaktır. Böyle eğitim kurumu, böyle yetişmiş insan istenmiyor. Bu yüzdende Atatürk’ün Türkiyesi eğitimsiz, işsiz, yönsüz-yöntemsiz, idealsiz insanların, din tüccarlarının ülkesi oldu. Öğretmen yetiştirmekten bile korkuyoruz. Dünyasal, çağcıl, bilimsel ve laik bir eğitim uygulanmasına geçemeden, düşünen, konuşan, ülke sorunlarının çözümü için didinen insanı yetiştirmeden ve de bu insanlardan yana davranacak yöneticilere kavuşmadan hiçbir yere varamayız. Geriye geriye giderek gericiliğin çıkmasına girdik. Köy Enstitüleri uygulamasının günümüz koşullarına göre işletilmesi bir seçenek olabilir.”