Macaristan'da Georg Lukacs arşivleri yok edilmeye çalışılıyor

Macaristan’da Bilimler Akademisi, Macar Marksist Georg Lukacs’ın arşivlerini yok etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda Lukacs’ın arşivlerinin bulunduğu yerin kilitlerini değiştiren yetkililer, “dijital ortama aktaracaklarını” iddia ederek bütün dökümanları topladı. Lukacs’ın arşivlerinde 1945 yılından 1971 yılına kadar ürettiği bütün eserler ve okuduğu kitaplar bulunuyor. Bir çok akademisyen, öğrenci ve araştırmacı bu arşivlerden faydalanmıştı. Lukacs Arşivleri Uluslararası Kuruluşu... View Article

Macaristan'da Georg Lukacs arşivleri yok edilmeye çalışılıyor

Macaristan’da Bilimler Akademisi, Macar Marksist Georg Lukacs’ın arşivlerini yok etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda Lukacs’ın arşivlerinin bulunduğu yerin kilitlerini değiştiren yetkililer, “dijital ortama aktaracaklarını” iddia ederek bütün dökümanları topladı.

Lukacs’ın arşivlerinde 1945 yılından 1971 yılına kadar ürettiği bütün eserler ve okuduğu kitaplar bulunuyor. Bir çok akademisyen, öğrenci ve araştırmacı bu arşivlerden faydalanmıştı.

Lukacs Arşivleri Uluslararası Kuruluşu (LANA), bir açıklama yayınlayarak Bilimler Akademisi’nin bu yaklaşımını kınayarak bir imza kampanyası başlattı.

GEORG LUKACS KİMDİR?

Georg Lukács, 13 Nisan 1885’te Budapeşte’de doğdu; 4 Haziran 1971’de aynı yerde öldü. Lukacs, Batı Marksizminin ünlü isimlerinden Macar Marksist filozof ve edebiyat bilimcisidir. Marksizmi Hegelci anlamda yeniden değerlendirmiş ve geliştirmiştir. Ernst Bloch, Antonio Gramsci, Karl Korsch ile birlikte Lukacs, 20.yüzyılın ilk yarısında, Marksist felsefe ve Marksist teorinin yeniden oluşturulmasında en önemli isimlerden biri olmuştur.