Leyla Erbil’in kişisel arşivi dijital ortama aktarılıyor

Leyla Erbil’in kişisel arşivi dijital ortama aktarılıyor.

Leyla Erbil’in kişisel arşivi dijital ortama aktarılıyor

Leyla Erbil’in kişisel arşivi dijital ortama aktarılıyor.

Leyla Erbil’in kişisel arşivine ev sahipliği yapan Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Merkezi, söz konusu arşivi dijital ortama aktarmayı planlıyor.

Yazarın ölümünün ardından kızı Fatoş Erbil tarafından Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’ne bağışlanan kişisel arşivinin iki yıl içerisinde dijital ortama aktarılması için çalışmalara başlanıyor.

Söz konusu arşivin içeriğinde Leyla Erbil’in yayınlanmış eserleri ile eserlerinin müsveddelerinin yanı sıra roman taslakları, yayınlanmış ve yayımlanmamış öyküler, şiirler, kişisel mektupları, biriktirdiği gazete ve dergi kesikleri ve aldığı kişisel notlar da yer alıyor.

Nâzım Hikmet Merkezi’nin internet sitesinde (http://nazimhikmetmerkezi.com) detayları açıklanan ve Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi ile birlikte yürütülen projenin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

Leyla Erbil Özel Koleksiyonu olarak ifade edilen projenin hem Leylâ Erbil edebiyatının yeniden değerlendirilmesi hem de Türk edebiyat tarihinin belirli bir dönemine yeni bilgilerle katkı sunulması açısından önemli olacağı ifade ediliyor.

Arşivde Demir Özlü, Nermin Menemencioğlu, Necmi Sönmez, Nedim Gürsel, Erden Kıral gibi yazar ve sanatçıların mektupları da yer alıyor.

Yazarın daha önce yayınlanan Tezer Özlü ve Ahmed Arif’le mektuplaşmalarının edebiyat dünyasında  yarattığı yankıdan yola çıkılarak, projede yer alacak mektupların özellikle 1950-90 arasındaki sanatsal, sosyo-ekonomik ve politik durumları aydınların gözünden aktarmakta faydalı olacağı düşünülüyor. Ayrıca karşılıklı yürütülen tartışmalarla dönemin edebi, sanatsal ve siyasal durumuna dair yeni açılımlar sunmakta önemli olacağı aktarılıyor.

Proje ekibinde yer alanlar isimlerse şöyle: Olcay Akyıldız, Proje Yürütücüsü; Zeynep Uysal, Proje Danışmanı; Semiha Şentürk, Şerife Seda Yücekurt Ünlü, Uğur Çalışkan, Araştırmacı; Nurçin İleri, Başak Deniz Özdoğan, Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi; Merve Şen, Proje Asistanı