Lavrov'dan Türkiye ile görüşme sonrası İdlib açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye'den mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

Lavrov'dan Türkiye ile görüşme sonrası İdlib açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Türkiye’den mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Lavrov, İdlib’te militanların sivilleri canlı kalkan olarak kullandığına dikkat çekerek ‘ılımlı muhalifler’den militanların ayrılması ile sivillere yönelik riskin azaltılacağını belirtti.

Lavrov, Suriye gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, “Planımız Suriye topraklarında terörün kökünün kurutulması, barış ve istikrar sağlanması için Türkiye ile ortak çaba sarf etmek” dedi.

Suriye oluşturulacak anayasa komisyonuna ilişkin Türkiye ile ihtilaf yaşandığına dair sorulara ise Lavrov, muhalif adaylarla ilgili ihtilaf yaşandığı söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

‘Çatışmasızlık konusunda Nusra göz ardı edildi’

İdlib’teki duruma ilişkin de açıklamalarda bulunan Lavrov, “İdlib’le ilgili meseleler son derece çetrefilli hale geldi. Çatışmasızlık bölgesi oluşturulduğunda bu Nusra için oluşturulmadı. Sürekli oradan Suriye ordusuna saldırı düzenliyorlar. İHA’lar havalanıp Rus üssüne saldırı düzenliyor.” dedi.

Lavrov, bölgede militanların sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ifade ederek ılımlı muhaliflerin militanlardan ayrılması konusunun ele alınacağını böylece sivillere yönelik risklerin en aza indirilebileceğini belirtti.

Astana katılımcılarında genişlemeye gidilmesi gibi bir gündemin olmadığını ifade eden Lavrov “Türkiye-Rusya-İran zirvesinin tarihi belli. Kısa süre içerisinde açıklanacak.” vurgusunda bulundu.

Vize kolaylığı sağlanmasına ilişkin açıklama

Lavrov toplantıda vize kolaylığı sağlanmasına ilişkin ise  “Rusya tarafı olarak farklı kategorilerdeki Türk vatandaşları için vize rejiminin basitleştirilmesiyle ilgili müzakerelere hazır olduğumuzu teyit ettik ve en kısa sürede bu konuyu ele alacağız. Bu konuda anlaşmalar hazırlanması için danışma mekanizması kurulması konusunda mutabakat sağladık” dedi.